Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 21:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varmt-och-goda-solchanser-till-midsommar/

Sverige

Varmt och goda solchanser till midsommar

Värmen verkar hålla i sig över midsommar.
Värmen verkar hålla i sig över midsommar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det verkar bli varmt till midsommar, i hela landet – med temperaturer kring 20–25 grader. Det är också goda chanser till sol, framför allt i södra Sverige, enligt SMHI:s tiodygnsprognos tidigt på fredagen. Samtidigt är det just nu en klass 2-varning för höga vattenflöden i Norrbotten och risk för gräsbränder i söder.

Värmen håller i sig över Sverige även nästa vecka – det är de senaste prognoserna om hur vädret blir under midsommarveckan överens om. 

– Vad jag kan se nu ligger det en varm luftmassa över hela landet, bortsett från fjällkedjan, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI. 

Det betyder temperaturer runt 20-25 grader, ännu lite varmare i början av veckan. För tisdagen finns en toppnotering kring 27 grader.

När det gäller nederbörd och solchanser har det spretat mer i prognoserna. 

– Kring molnighet och nederbördsmässigt är det mer osäkerhet, många ska kunna se lite sol, men kanske inte helsoldagar. Lite skurar här och var, men varmt ändå, säger Moa Hallberg. 

Just nu ser det i prognoserna ut som om Norrland kan vänta mer nederbörd, men inte ihållande regn. Och i söder handlar det om enstaka skurar. 

Allra bäst väder väntas i de östra delarna av södra Sverige.

– Det ser ut att vara lite torrare än i inlandet. Ju närmare vi kommer, när det är ett par tre dagar kvar vet vi bättre hur det blir, säger Moa Hallberg. 

I samband med snösmältningen i Norrbotten varnar SMHI just nu för stora vattenflöden. Det finns en klass 2-varning – som bland annat innebär fara för allmänheten och risk för stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner – för mycket höga flöden i Torneälven, Muonioälven, Lainioälven och Indalsälven uppströms Storsjön. 

I stora delar av övriga Norrland är det en klass 1-varning för höga flöden, norr och väster om Västernorrland. 

I de södra delarna av Sverige är det tvärtom en klass 1-varning för skogsbränder, från Skåne upp till Värmland samt Dala- och Jämtlandsfjällen.

Ämnen i artikeln

Midsommar
Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt