Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Varnar för tarmbakterier efter regnovädret

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Det råder begränsad framkomlighet på flera skånska vägar efter det kraftiga regnovädret i helgen.  I Malmö är hundratals hushåll utan el och nu varnar smittskyddsläkare för att vattnet kan innehålla en rad olika tarmbakterier.

– När det kommer upp avloppsvatten så finns tarmbakterier där. Den som ska ner och städa upp bör vara noga med hygienen. Ha stövlar, handskar och andra skydd och framför allt inte stoppa något i munnen. Tvätta händerna noga efteråt och sprita gärna, säger Håkan Ringberg, ställföreträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

En av de vanliga bakterierna i avloppsvattnet är välkända E.coli. Men efter den senaste översvämningen i Köpenhamn håller smittskyddsläkare ögonen öppna för något som är betydligt ovanligare i Sverige – bakterier som orsakar sjukdomen leptospiros.

– De kommer från råtturin och kan smitta människor, vilket hände i Köpenhamn när människor gick ner för att jobba i avloppssystemet, säger Ringberg och fortsätter:

– Vi har inte haft något fall så länge jag kan minnas i Skåne, men vi kanske ska ha det i bakhuvudet om någon som inte varit utomlands blir sjuk.

Många fastigheter drabbades av stora översvämningar efter ett dygn som bjöd på upp till 100 millimeter regn lokalt. Det är dubbelt så mycket nederbörd än vad som normalt faller under hela augusti månad, säger SMHI:s meteorolog Therese Fougman till TT.

– Med tanke på effekterna så är det mycket nederbörd på kort tid som ställer till stora problem, säger hon.

I Malmös skyskrapa Kronprinsen har bortåt fyrahundra bilar totalförstörts då garaget vattenfyllts, skriver Sydsvenskan. Även en nyrenoverad bowlinghall som finns i fastigheten har drabbats av vattenskador i miljonklassen och ska ha totalförstörts.

Telefonerna går varma hos försäkringsbolagen. Hos Trygg Hansa har kunderna haft svårt att komma fram på grund av trycket, och Länsförsäkringar har dubblat bemanningen på sin jourtelefon.

– Som mest var det 60 samtal i kö, nu är vi nere på 30, berättar Ingemar Helgesson, kommunikationsdirektör på Länsförsäkringar Skåne.

Hundratals kunder hos Länsförsäkringar har drabbats av översvämningarna. Många bilägare är hårt drabbade sedan garage har svämmats över.

– Vi får in skadeanmälningar från både företag, fastighetsägare och privatpersoner. Skadorna varierar väldigt, det är alltifrån lindriga skador som torkar upp över dagen till situationer som kräver omedelbar sanering, säger Helgesson.

Även trafiken har drabbats hårt av regnmängden. Flera vägar är helt eller delvis avstängda, och trafikanter bör undvika att köra in i översvämmade områden.

– Undvik att köra in i stora vattenansamlingar. Det är inte säkert att det finns fast väg undertill, varnar Lennart Helsing på Trafikverkets pressjour.

Det råder även vissa problem i framkomlighet på E6 i Vellinge, Fredriksberg, Lockarp och Yttre ringvägen, där en bit av vallen rasat ned i riktning mot Svågertorp.

Även tågtrafiken har drabbats av ovädret. Tågen mellan Ystad och Malmö leds om, och all godstrafik till och från Danmark är stoppad på grund av översvämning.

Förutom trafikproblem och vattenskador så är många Malmöbor strömlösa. Enligt en ny prognos från Eon ska vattnet ha pumpats bort från nätstationer vid lunchtid. Därefter följer inspektioner och arbetet med att torka all utrustning. Alla kunder ska kunna få tillbaka strömmen innan klockan 19 i kväll, men sedan följer ett par dagar med instabil drift, skriver bolaget i ett pressutskick.

En orsak till de omfattande avbrotten är enligt Eon att nätstationerna i stor utsträckning ligger under mark.

– Stationer som transformerar elen till 400 volt har vi bland annat vid Kronprinsen parkeringshus, och där är ju kaos nu. I hela Malmö försöker man pumpa bort vatten men det kommer tillbaka.

Översvämningsdrabbade behöver dock inte oroa sig för mer nederbörd under de kommande dagarna.

– Nej, det väntar torrt väder. Regnet har dragit undan, säger meteorolog Therese Fougman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.