Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 03:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varning-for-brandrisk-i-stora-delar-av-landet/

Sverige

Varning för brandrisk i stora delar av landet

En skogsbrand i Kårböle, Ljusdal, bekämpades förra året. Foto: Alexander Mahmoud

SMHI varnar för att risken gräsbränder är hög i stora delar av landet. Larmet gäller Nordvästra Svealand, Gotland och i stort sett hela Norrland, utom fjällen. Storstockholms brandförsvar avråder från eldning i hela Stockholms län

Rätta artikel

Den skogsbrand som härjat i Nävekvarn i Nyköpingstrakten sedan nästan ett dygn var på fredagsmorgonen inringad.

Räddningsstyrkor från Sörmlandskustens räddningstjänst och Södertörns brandförsvar arbetar med släckningsarbetet och extraresurser från Försvarsmakten är på plats, skriver Nyköpings kommun på sin hemsida.  

Ingen bebyggelse hotas av branden, även om rök och lukt kan synas och kännas bort mot Jönåker och Ålberga.

Allmänheten ombeds hålla sig borta från området, eftersom man annars kan försvåra för räddningstjänsten att ta sig fram. 

Samtidigt varnar SMHI för att risken för gräsbränder är stor. 

Framförallt gäller det nordvästra Svealand och i stort sett hela Norrland, men risken för bränder i skog och mark är också lokalt stor i delar av södra och östra Götaland och lokalt i östra Svealand.

Gräsbränder riskerar att uppstå och spridas snabbt i torrt fjolårsgräs, och SMHI uppmanar till stor försiktighet vid eldning utomhus.

På fredagen meddelade också Storstockholms brandförsvar att man avråder från eldning i hela Stockholms län. Det råder inte något eldningsförbud, men brandförsvaret uppmanar till stor försiktighet vid exempelvis grillning eller skogsarbete och betonar att all eldning sker på egen risk.