Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Varning för hala vägar i Västsverige

Snö på vägarna.
Snö på vägarna. Foto: Anders Hansson

SMHI har utfärdat varningar för halt väglag framför allt i Västsverige, Västernorrland, Värmland och fjällen. Snöfall och regn kan göra det riktigt riskabelt på vägarna. På lördagsförmiddagen rapporterades flera olyckor från västra Sverige, runt 16-tiden kommer snön till Stockholm.

Snövädret som rört sig över landet var sent på eftermiddagen på väg in över Stockholm, som väntades få några centimeter snö.

– Det ser ut som om den mesta nederbörden över Sörmland fallit i form av snö, men i luften över Stockholm är det plusgrader. Vi räknar med några enstaka centimeter snö, upp till 4–5 under kvällen, men det kan bli blötsnö och det beror på om den ligger kvar, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I samband med kallare vägbanor, där yttemperaturen kan ligga på minussidan, finns det också stor risk för halka i Stockholmsområdet.

Snöovädret hade under lördagen tagit sig över de västar delarna av landet, som beräknades få fem centimeter nederbörd på kort tid. Med lågtrycket följde en kraftig vind, och SMHI gick ut med en klass 1-varning för stora delar av landet.

– Varningarna som ligger ute berör framför allt Halland, Västergötland och Bohuslän. Värmland, Västernorrland, Västerbotten och fjällkedjan kommer senare på eftermiddagen och kvällen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Även om det bara handlar om fem centimeter snö så kommer nederbörden under en kort tid. Snön kan gå över i regn, och när temperaturerna faller framåt kvällen kan det bli riktigt halt på vägarna, varnade SMHI.

– Den mesta nederbörden faller över de västra delarna av Sverige, men sedan kommer det upp över Norrland över kvällen och natten, säger Marie Staerk.

Varningar utfärdas också för stora delar av fjällkedjan, där mycket hård vind och snöfall väntas.

I samband med snöfallet som svept upp över Västsverige rapporteras ett antal trafikolyckor. Älvsborgsbron stängdes av under några timmar, uppger Göteborgs-Posten. Trafikverket hade inga rapporter om stora störningar eller avspärrningar av vägarna.

– Det är sportlovstrafik både till och från fjällen, man måste anpassa sin körning efter vädret och trafiken, det är jätteviktigt. Man får också vara alert på att en torrvägbana kan bli hal på väldigt kort tid, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt polisen i Västra Götaland hade det skett en hel del avåkningar i norra länsdelarna men även i trakten av Falkenberg.

– Det har varit ovanligt många trafikolyckor jämfört med en vanlig dag men det har inte orsakat några allvarliga personskador, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Vid en olycka utanför Uddevalla föll en vagn med tre hästar ned i en ravin. Räddningsinsatsen blev komplicerad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.