Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Varning för höga pollenhalter

Årets pollensäsong är redan igång.
Årets pollensäsong är redan igång. Foto: Jessica Gow/TT

Det är risk för höga halter av pollen i stora delar av landet från måndagen och ett par dagar framåt. Det är framför allt alpollen det handlar om.

Från mellersta Sverige och upp till södra Norrland är det risk för höga halter av pollen i dagarna. Lokala pollenprognoser ort för ort visar att pollenrisken på åtskilliga orter redan i dag, måndag, står i spannet måttliga till höga, och i Stockholm verkar det bara ha börjat.

Prognoserna pekar på att det kan bli besvärligt för allergiker i trakterna kring Borlänge, Eskilstuna, Nässjö, Visby och Gävle.

För Stockholms del verkar det bli värre på tisdag-onsdag, med risk för höga halter av alpollen.

På Vårdguiden 1177 märker man av ett ökande antal samtal om allergiska problem, redan före påsk hade den typen av samtal börjat komma in.

Hur höga halter det rör sig om kommer man att få en vink om tisdagen efter påsk, som är nästa mätdag på pollenstationerna runt om i landet.

Många allergiker kommer undan med kliande ögon och rinnsnuva, symptom som man kan behandla själv med receptfria läkemedel.

När man är allergisk är det här vanligt, enligt Vårdguiden:

• Både vattnig snuva och nästäppa

• Man nyser mycket

• Det kliar i näsan

• Röda kliande ögon som rinner

• Man kan känna sig trött

Symptomen påminner om en förkylning, men man ska inte få feber, ont i halsen eller tjock gul snuva, som man kan få vid förkylningar.

Den som är allergisk kan också få astma, som yttrar sig som ihållande hosta, svårt att andas och pipande ljud när man andas.

Man ska söka vård bland annat om receptfria läkemedel inte hjälper, om små barn har pollenbesvär eller vid astmasymptom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.