Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/varning-for-hogt-vatten-i-flera-vattendrag-i-vastsverige/

Sverige

Varning för högt vatten i flera vattendrag i Västsverige

SMHI varnar för att vattnet står högt i Säveån. Bilden är tagen tidigare i vintras då en liknande varning hade utfärdats.
SMHI varnar för att vattnet står högt i Säveån. Bilden är tagen tidigare i vintras då en liknande varning hade utfärdats. Foto: Tomas Ohlsson

Säveån i Göteborg, de halländska åarna Viskan, Ätran och Lagan. Nej, det är inte geografilektion, utan SMHI som varnar för högt vattenstånd i flera västsvenska vattendrag.

Under helgen som gick drog stormen Ciara drog fram över södra Sverige och spåren av ovädret märks fortfarande i de västra delarna av landet.

Stora mängder nederbörd föll när det stormade och SMHI varnar för höga flöden i vattendrag på många håll i Västsverige. Klass 1-varningar har utfärdats för bland annat den nedre delen av Säveån och delar av de halländska åarna Viskan, Ätran och Lagan.

– Det är inte akuta varningar, utan det här är den mildaste varningen vi skickar ut. Det kan handla om diken som är fulla av vatten och eventuellt kan det svämma över lokalt, säger Phil Graham, vakthavande hydrolog på SMHI.

SMHI:s varningar gäller de övre delarna av Viskan med dess biflöden, Ätran från Åsudden och nedströms mot Vessingebro och Lagan mellan Knäred och Strömnäsbruk.

– Det är under kontroll men hela systemet är ganska mättat så om det kommer stora mängder regn så kommer det ut på en gång, då går vi ut med varningar, säger Phil Graham.

Det är mycket vatten även i skånska Helgeån och i de övre delarna av Mörrumsån, som flyter genom Småland och Blekinge.

Ciara förde med sig höga vattenstånd i havet längs västkusten, vilket påverkade vattenståndet i Göta älv. Till helgen som kommer väntas mer regn och Vattenfall öppnar damluckorna vid Vargöns vattenkraftverk för att släppa ut vatten från Vänern i Göta älv via Lilla Edet.

– Nu har vattenståndet sjunkit så de kan tappa som vanligt från Vänern, säger Phil Graham.

Vattenfall räknar med att tappa 900 kubikmeter vatten per sekund under helgen, något som dock inte väntas påverka vattenståndet i älven märkbart.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.