Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Varning för nya åskskurar

Nya åskväder med kraftigt regn har dragit in över landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning över Uppsala, Stockholm och Södermanland på onsdagen. Två personer har förts till sjukhus efter att ha träffats av blixten.

Två män träffades av blixten i Gustavsberg utanför Stockholm på onsdagen. De arbetade med att reparera en krossmaskin vid blixtnedslaget.

– En av killarna stod på krossen och en stod bredvid och blixten slog ner i själva krosskroppen, säger Mikael Graffman, vd på ABT-bolagen där ena mannen arbetar.

Männen fördes med ambulans till sjukhus.

– De mår efter omständigheterna väl. Men de kommer sannolikt att vara kvar över natten för säkerhets skull. De ringde själv till oss och berättade att de mådde bra, men de var chockade naturligtvis, säger Graffman till TT.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Upplands, Stockholms och Södermanlands län. Ovädret väntas dra in under eftermiddagen.

Tidigare under förmiddagen gick ett kraftigt åskväder över Gotland med översvämningar och strömavbrott som följd. 6.000 hushåll blev strömlösa, uppger helagotland.se. Dessutom slogs radio Gotlands sändning ut av en blixt och en direktsändning fick avbrytas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.