Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Värnplikt för kvinnor och män utreds

Foto: Stig Åke Jönsson/TT

Både män och kvinnor ska kunna omfattas av allmän värnplikt. Det vill regeringen som nu tillsätter en utredning för att hitta en könsneutral modell för mönstring.

I samband med vårens försvarsuppgörelse mellan regeringspartierna och tre av allianspartierna bestämdes att frågan om allmän värnplikt ska utredas på nytt. Orsaken är att Sveriges säkerhetsläge förändrats och att försvaret har problem med personalförsörjningen. Den allmänna värnplikten avskaffades i Sverige 2010.

Nu har regeringen bestämt att i höst tillsätta en utredning om värnplikten. Direktiven är ännu inte klara men försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att utredarens uppdrag blir att hitta en modell för en allmän värnplikt som omfattar både kvinnor och män.

– Vi behöver titta på mönstringsförfarandet så att det blir könsneutralt och både gäller män och kvinnor, säger Peter Hultqvist.

Han vill att utredningen ska hitta en mönstringsmodell som omfattar alla ungdomar men där bara en mindre grupp i slutänden genomför värnplikten. Han vill inte föregripa utredarens slutsatser genom att säga exakt hur urvalet av värnpliktiga ska gå till men utesluter inte att det ska bygga på frivillighet istället för att vara tvingande.

– Jag ser inte framför mig att det kan bli något som motsvarar det vi hade tidigare. Huvudsyftet är att skapa stabilitet i krigsförbanden, säger Peter Hultqvist.

Både Norge och Danmark har modeller för personalförsörjning i försvaret som bygger på både yrkesmilitärer och en mindre del värnpliktiga. Utredarens uppgift blir att titta särskilt på de modellerna och se om det går att införa något liknande i Sverige.

Det finns ingen tidsplan på när utredningen ska vara klar.

– Men det måste ske i någorlunda snabb takt för det här är en angelägen sak, säger Peter Hultqvist.

Foto i text: TT

Fakta. Försvarsuppgörelsen

I april kom regeringen överens med Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna om ett försvarsbeslut som innebär att försvaret får drygt tio miljarder kronor i anslag under perioden 2016-2020.

Pengarna ska bland annat gå till att stärka soldaternas personliga utrustning, att Gotland åter får fasta förband och att möjligheterna för ubåtsjakt stärks.

En särskild utredare ska granska Sveriges internationella samarbeten på det säkerhetspolitiska området med bland andra FN, EU, OSSE och Nato.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.