Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vartannat förbund stoppar SD-politiker

Nästan hälften av alla fackförbund förbjuder sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag, visar DN:s kartläggning. Bland LO-förbunden säger så många som 12 av 14 förbund nej till SD.

– Förbunden som inte tar ställning är fega, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

– Det är ett demokratiproblem, säger Ann-Cathrine Jungar som forskar om SD.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har många fackförbund tvingats ta ställning till om personer kan företräda partiet och samtidigt ha ett förtroendeuppdrag i facket.

Frågan har varit särskilt het i LO-förbunden. Enligt en undersökning från Novus röstade 12,6 procent av LO-medlemmarna på SD i valet till Europaparlamentet. Samtidigt visar DN:s kartläggning att 12 av 14 LO-förbund förbjuder företrädare för SD att ha förtroendeuppdrag.

Hårdast är Transportförbundet som sedan början av 2000-talet uteslutit drygt 15 medlemmar som företrätt Sverigedemokraterna. En av dem anmälde facket till diskrimineringsombudsmannen som valde att inte ta upp fallet.

– SD:s politik strider helt mot våra stadgar om alla människors lika värde. Det går inte att företräda den politiken och våra medlemmar samtidigt, säger Transports ord­förande Lars Lindgren.

DN:s undersökning visar att även politiskt oberoende förbund tar avstånd från SD. Inom centralorganisationen TCO är det 6 av 14 förbund som säger nej, bland annat Polisförbundet. Även de säger att SD:s politik krockar med fackets värderingar och stadgar.

– Det var ett ganska lätt ställningstagande, säger Polisförbundets vice ordförande Lars Bergman.

För andra har det inte varit lika lätt. Under året har det rasat en strid inom Unionen, ett av Sveriges största fackförbund. Förbundsledningen har trots medlemmars påtryckningar vägrat att utesluta SD-politikern Ann-Katrin Löfwenhamn som suttit i Unionens regionstyrelse i Dalarna. På internet har hon raljerat över att somaliska tjejer i Dalarna fått gratis körkort – trots att de i själva verket bara pluggat körkortsteori i en ideell studiecirkel.

För två veckor sedan lämnade hon sitt uppdrag inom Unionen.

– Det var ett helt eget beslut. Det är valår och jag behöver lugn och ro, säger hon.

Hur ser du på kritiken från Unionens medlemmar?

– Jag satt i distriktsstyrelsen i två år och gjorde ett bra jobb. Men så fort de fick reda på att jag tillhörde SD så hade jag inte längre rätt värderingar enligt vissa människor. Det är okunskap från deras sida.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg säger att ”det var en lättnad för många” när Ann-Katrin Löfwenhamn lämnade sina uppdrag. Men diskussionen har inte fått henne att ändra åsikt om SD-politiker inom förbundet.

– Yttrandefrihet och åsiktsfrihet är väldigt tunga principer precis som rätten att bli vald eller företrädd. Det är helt enkelt inte förenligt med att kategoriskt utesluta ett parti på det sättet som andra gör.

Fackföreningarnas avståndstagande från SD är en förlängning av hur de andra riksdagspartierna uteslutit partiet från förhandlingar, säger Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns högskola som forskar om högerpopulistiska partier i Norden.

– Fackförbunden är rädda för att de ska bli en politisk plattform för SD och vill hindra dem från att ta del av deras organisation och resurser, säger hon.

Hon tror att fackförbunden som utesluter SD-politiker från förtroendeuppdrag kan spela partiet i händerna.

– Det finns ett demokratiskt problem när medlemmarna inte får företrädas av vem de vill. Det bekräftar partiets bild av att vara motarbetade av etablissemanget.

Transports ordförande Lars Lindgren vänder sig mot den kritiken.

– Ibland måste man säga ”hit men inte längre”. Om man inte tar ställning för allas lika värde så är det som att säga att bara man får in sina medlemspengar så skiter man i resten. Det är fegt.

Hela listan: Så ställer sig facken till SD

DN har skickat en enkät till alla fackförbund inom de tre stora centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Tillsammans samlar de runt 3,3 miljoner medlemmar. DN:s fråga var: Kan man ha uppdrag i fackförbundet och samtidigt företräda Sverigedemokraterna?

Så här svarade förbunden:

LO-förbunden
Byggnads - Nej
Elektrikerna - Nej
Fastighets - Nej
GS - Nej
Handels - Ja
Hotell- och restaurang - Nej
IF Metall - Nej
Kommunal - Nej
Livsmedel - Nej
Musiker - Ej svarat/tagit ställning
Målare - Nej
Pappers - Nej
Seko - Nej
Transport - Nej

TCO-förbunden
ST - Nej
Finansförbundet - Nej
FTF - Nej
Försvarsförbundet - Ja
Journalistförbundet - Ja
Lärarförbundet - Ja
Polisförbundet - Nej
SLF - Ja
Symf - Ej svarat/tagit ställning
Teaterförbundet - Ja
Tull-Kust - Ja
Unionen - Ja
Vision - Nej
Vårdförbundet - Nej

Saco-förbunden
Akademikerförbundet - Nej
Civileokonomerna - Ja
DIK - Nej
Fysioterapeuterna - Ja
FSA - Nej
Jusek - Ja
KyrkA - Nej
Lärarnas riksförbund - Ej svarat/tagit ställning
Naturvetarna - Ja
Officersförbundet - Ej svarat/tagit ställning
Reservofficerarna - Ej svarat/tagit ställning
Trafik och järnväg - Ja
Srat - Ej svarat/tagit ställning
Sveriges arkitekter - Ej svarat/tagit ställning
Sveriges farmaceuter - Nej
Sveriges ingenjörer - Ja
Läkarförbundet - Ja
Psykologförbundet - Ej svarat/tagit ställning
Skolledarförbundet - Ej svarat/tagit ställning
Tandläkarförbundet - Ej svarat/tagit ställning
Sulf - Ej svarat/tagit ställning
Veterinärförbundet - Ja

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.