Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vässad företagshälsovård ska hejda sjukskrivningar

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson på Huddinge sjukhus.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson på Huddinge sjukhus. Foto: Lars Epstein
Sjukskrivningarna ska minska och bli kortare med hjälp av en vässad företagshälsovård. Den ska byggas ut rejält och får också ta hand om sjukvård. Men vem som helst får inte syssla med detta och i dag, torsdag, väntas regeringen ge Försäkringskassan i uppdrag att ta fram vilka krav som ska ställas.

- Vi måste göra rätt saker i tid. Detta upprepar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, själv före detta företagssköterska, som ett mantra. Hon berättar för en stor grupp företagssköterskor om hur hon ser på deras framtida arbete. De har just börjat en specialutbildning inom sitt gebit på Karolinska i Huddinge.

Cristina Husmark Pehrsson sätter nu stort hopp till företagshälsovården. Den ska arbeta med allt från förbättrad arbetsmiljö, tidiga insatser och se till att sjuka får rätt rehabilitering till att vara ett nav i kontakterna med olika myndigheter. De som varit borta länge ska också få hjälp att komma tillbaka.

- Men jag vill se hög kvalitet på företagshälsovården när vi nu satsar. I dag är den väldigt skiftande, säger hon.

Nytt är att företagshälsovården också ska få ägna sig åt sjukvård. Det betyder att det ska gå att lista sig hos företagsläkaren i stället för hos en vårdcentral eller husläkare.

Å andra sidan ska också vårdcentraler - både privata och och offentliga - få erbjuda företagshälsovård. Kostnaderna ska landstingen, staten och arbetsgivarna dela. Att delta blir frivilligt för alla parter - för landstingen såväl som för patienterna.

Första reaktionen var försiktigt positiv från några av företagssköterskorna som DN talade med. De har alla lång erfarenhet och drogs till det här jobbet för att få arbeta förebyggande.

- Satsningen verkar riktig men det är lite svårt att se hur vi ska hinna med alla arbetsuppgifter, säger Ann Wenkel Harup, Studenthälsan.

- Jag tror att sjukskrivningstiderna kan förkortats väldigt om vi får ett annat sätt att arbeta, säger Agneta Persson, Sensia Hälsa AB.

Vilken utbildning som ska krävas för att arbeta i den framtida företagshälsovården utreds just nu av Anna Hedborg.

Hon ledde socialförsäkringsutredningen - tillsatt av förra regeringen - och har dessutom själv varit socialförsäkringsminister i en s-regering.

- Jag har också i uppdrag att fundera över vad regeringen kan göra för att få fart på utvecklingen när det gäller företagshälsovården, säger hon.

- Det är otroligt viktigt att företagshälsovården är en fråga för parterna på arbetsmarknaden.

Läkare tycker ofta det är svårt att bedöma vilken arbetsförmåga en patient har. Företagsläkarna känner till arbetsplatserna bättre och är därför bättre lämpade.

- Men i dag träffar de mest friska patienter. De bör också ha hand om sjukvård, genom det får de också insikt om problem på arbetsplatsen, säger Anna Hedborg.

- Bäst är om företagshälsovården kommer in redan i skarven mellan när man är frisk och sjuk.

Perspektivet bör vara att man ska hitta tillbaka till arbete så fort som möjligt, med de problem man har att leva med.

- Är problemen ett uttryck för något systematiskt på jobbet måste man göra något åt det.

Företagshälsovården skulle också kunna fråga dem exempelvis kommer för femte gången för ont i ryggen om de verkligen tror de ska fortsätta med samma jobb, menar hon.

Törs man lita på företagsläkaren?

- Företagsläkaren måste förtjäna sitt förtroende, det finns inget annat sätt. Också därför är det viktigt att parterna från båda håll - arbetsgivare och fack - tar ansvar för och vill ha företagshälsovården som oberoende expertresurs.

Finns det risk för att det förebyggande arbetsmiljöarbetet får stå tillbaka?

- Nej, jag tror inte det, säger Anna Hedborg. Att även arbeta med sjukvården snarast förstärker det förebyggande arbetet.

På LO är man positiv till att företagshälsovården används mer.

- Men vi är rädda för att sjukvårdsdelen blir för stor och att det tär på det förebyggande arbetet, säger Stefan Wiberg, ombudsman på LO.

- Vi ser också en risk för att det blir för mycket av arbetsförmågebedömningar och att människor sorteras ut och blir arbetslösa.

3,4 miljarder satsas under 2008–2010

3,4 miljarder satsas under 2008–2010 på företagshälsovård och på en rehabiliteringsgaranti. En del av pengarna, 2,2 miljarder, har tidigare använts för främst utredningar av arbetsförmåga och viss rehabilitering.

Företagshälsovården ska få ägna sig åt första linjens sjukvård, primärvård, men varje landsting väljer själv om man vill ansluta sig.
Efter högst tre månaders sjukfrånvaro ska det prövas om man kan utföra andra arbetsuppgifter än sina vanliga. Efter sex månader ska det prövas om man kan klara något annat arbete.

I dag saknas riktlinjer för hur arbetsförmåga ska bedömas.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.