Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vastra-gotaland-vi-har-inte-tillracklig-testkapacitet/

SVERIGE

Västra Götaland: Vi har inte tillräcklig testkapacitet

Vi har inte tillräckligt med testkapacitet för att testa alla, säger Ann Söderlund, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Vi har inte tillräckligt med testkapacitet för att testa alla, säger Ann Söderlund, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Foto: Adam Ihse/TT

Västra Götalandsregionen rustar för en kommande anstormning av patienter som blir svårt sjuka i covid-19. I regionen vårdas nu tio personer på intensivvårdsavdelning. För att klara behovet av intensivvård har regionen begärt att försvaret ska upprätta ett fältsjukhus med ytterligare 20 platser.

Ann Söderlund, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, säger på en presskonferens på fredagen att Västsverige ligger några dagar efter Stockholm vad gäller spridningen av det nya coronaviruset. Det betyder att allt fler kommer att insjukna och att sjukhusen kommer att tvingas ta hand om allt fler svårt sjuka.

Läs mer: Stockholms stad: ”En av de största utmaningarna i modern tid”

På fredagen var 29 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i regionen och tio vårdades på intensivvårdsavdelningar, de flesta på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Ett stort bekymmer för regionen är bristen på viktig sjukhusmaterial och skyddsutrustning.

– Vi jobbar intensivt med materialförsörjningen sedan flera veckor. Vi måste hushålla med material så att vi inte använder i onödan när det inte finns risk för smittspridning, säger Ann Söderlund.

Läs mer: ”Finns en gräns när vi måste välja vem som ska få intensivvård”

Enligt Thomas Wallberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, råder det nu ingen tvekan om att det pågår allmän smittspridning i regionen.

– Vi ser att vi får in fall där vi inte hittar varför de är smittade, säger han.

Thomas Wahlberg från smittskydd Västra Götaland, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Johnny Magnusson (M), ordförande regionstyrelsen och Helén Eliasson (S), vice ordförande regionstyrelsen).
Thomas Wahlberg från smittskydd Västra Götaland, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Johnny Magnusson (M), ordförande regionstyrelsen och Helén Eliasson (S), vice ordförande regionstyrelsen). Foto: Adam Ihse/TT

Sjukhusen kämpar också med svårigheter att bemanna avdelningarna. Många anställda går hemma med förkylningssymtom och eftersom det saknas utrustning för att testa för coronaviruset kan de inte återgå i tjänst förrän de är helt symtomfria.

– Vi prioriterar de verksamheter som är mest kritiska, som ambulans, intensivvård och akuten. Vi har inte tillräckligt med testkapacitet för att testa alla, säger Ann Söderlund.

Läs mer om coronaviruset: Läget i Västsverige just nu

När antalet sjuka ökar kommer också antalet patienter med svåra och livshotande besvär att stiga och VGR har begärt hjälp från försvarsmakten. Beslutet ligger hos socialstyrelsen men regionen hoppas på att försvaret ska kunna bygga ett fältsjukhus med 20 intensivvårdsplatser i Göteborg under nästa vecka.

Försvarsmakten har redan fått order om att upprätta ett fältsjukhus i Uppsala och materiel kommer att köras i konvoj från Göteborg.

– Vi har tio patienter på intensivvård nu, det är mycket, och vi måste ligga steget före, säger Ann Söderlund.

Regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, moderaten Johnny Magnusson, säger att coronakrisen kommer att få stor påverkan på alla delar av samhället i hela regionen.

– Vi kommer inte att gå skadelösa ur det här. Nu är det inte tid för att tjafsa politiskt eller med våra myndigheter. Nu försöker vi hålla ihop samhället.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt