Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vastra-gotalandsregionen-utreder-mojligheten-att-genomfora-omfattande-antikroppstester/

Sverige

Västra Götalandsregionen utreder möjligheten att genomföra omfattande antikroppstester

Stockholm har infört antikroppstester för alla medborgare. Nu utreder Västra Götalandsregionen om det kan bli aktuellt även här.
Stockholm har infört antikroppstester för alla medborgare. Nu utreder Västra Götalandsregionen om det kan bli aktuellt även här. Foto: Tomas Ohlsson

Efter att Stockholm infört gratis antikroppstester för alla medborgare utreder nu Västra Götalandsregionen om det kan bli aktuellt även här. 

– Vi är inte där än. Vi undersöker just nu hur vi ska kartlägga rutiner, inte minst när det gäller kommunikation och information kring de här antikroppstesterna, säger Jan Kilhamn, stabschef i Västra Götalandregionens särskilda sjukvårdsledning.

I förra veckan kom regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) överens om en omfattande plan för att bygga ut covid-19-testningen i landet. Alla med lindriga symtom på en infektion kommer att provtas gratis och totalt satsar regeringen 5,9 miljarder kronor för att växla upp verksamheten. 

Under fredagen meddelade sedan Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) att alla stockholmare dessutom kommer att få testa sig gratis för antikroppar mot viruset. Något som gav upphov till en så stor efterfrågan på tester att regionens app överbelastades när bokningen öppnade under måndagen.

I Västra Götaland är det i nuläget möjligt för personer med milda symtom på covid-19 att på vårdcentral testa om de har en pågående infektion, ett så kallat pcr-test.

– Det innebär att inget läkarbesök görs innan testet utan man får höra av sig och så bokar vi in en tid, säger Jan Kilhamn, stabschef i Västra Götalandregionens särskilda sjukvårdsledning.

Regionen genomför antikroppstester, så kallade serologiska tester, för personal och patienter som har oklara symtom och som behöver diagnosticeras. För privatpersoner utan särskilda behov har det i stället varit privata alternativ som gällt för att få veta om man bär på antikroppar mot viruset. Jan Kilhamn säger att regionen just nu utreder om det kan bli aktuellt med gratis antikroppstester för alla i Västra Götaland, precis som i Stockholm.

– Vi undersöker just nu hur vi ska kartlägga rutiner, inte minst när det gäller kommunikation och information kring de här antikroppstesterna. Vi behöver definiera hur det ska göras och där är vi inte klara än, säger Jan Kilhamn.

Han beräknar att de kan ge besked i frågan om en till två veckor. En viktig fråga som regionen vill ha en tydlig struktur kring är hur olika resultat på testerna ska tolkas.

– Vi skulle välkomna guidance från Folkhälsomyndigheten om detta. Kunskapsläget är oklart och det är absolut ingen kritik mot Folkhälsomyndigheten, vi är medvetna om att det är svårt att formulera i de olika fallen vad det betyder, säger Jan Kilhamn.

– Vad betyder ett positivt test, kan man resa fritt? Kan man krama mormor? Samma sak med ett negativt svar, där blir ju frågan när ska jag ta om det? Behöver jag ta om det?

Sedan antikroppstester började genomföras har Västra Götalandsregionen fått in en mängd frågor om hur resultaten ska tolkas. De har också känt av en stor efterfrågan från allmänheten om att få göra antikroppstester.

Folkhälsomyndighetens presstjänst skriver i ett mejl till DN att myndigheten inom ramen för ett nytt regeringsuppdrag ska ta fram rekommendationer på individnivå och att de hoppas kunna presentera de rekommendationerna under nästa vecka.

”Redan under den här veckan kommer vi att publicera ett tekniskt underlag om vilka prestandakrav som ska gälla på de antikroppstester som används på individnivå. Detta då testerna som används bör ha rekommenderad prestanda. Tills vidare gäller samma förhållningsregler för individer med positivt antikroppstest som för övriga”, skriver presstjänsten i mejlet.

SKR:s överenskommelse med regeringen fokuserar huvudsakligen på att regionerna ska få igång en bred testning av individer som visar symtom på covid-19.

– När man tittar på serologisk provtagning ser man inte att det är en självklar del av smittskydd eller smittspårning. Utan det är mer för att titta om man haft sjukdomen själv. Regionerna kan också använda det för att se hur smittspridningen sett ut, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsektionen på SKR.

Stockholm kommer erbjuda testerna gratis. Är det något som ni anser att fler regioner bör införa?

– Det här är någonting som ligger helt hos regionerna att avgöra. I och med att den här överenskommelsen gjordes i torsdags, informationen om beslutet och rekommendationerna gick ut till regionerna i fredags så har vi inte fått så mycket indikationer än på hur regionerna arbetar vidare på det här. Utan det är väl någonting som kommer.

Enligt överenskommelsen har regionerna rätt att ta ut en avgift för antikroppstester och det finns en rekommendation om att de inte ska kosta mer än 200 kronor för patienten. Totalt kan regionerna ges en ersättning på 750 kronor per test från staten, men sätts egenavgiften till mer än 200 kronor minskar den ersättningen. 

– Nu går de flesta mot en så kallad senpandemisk fas där antalet fall minskar och det är viktigt att man kan bredda upp provtagningen men också börja smittspåra i större utsträckning. Tanken att den här överenskommelsen ska stödja det, men också fungera om man måste backa tillbaka och ändra strategi för att man får en andra våg till exempel, säger Emma Spak.

Läs mer:

Regeringen överens med regionerna om testning för covid-19

Detta gäller när du ska testa dig för covid-19

Irene Svenonius: ”Vill att alla stockholmare som önskar ska få testa sig”

Högt tryck på coronatester – app kraschade

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt