Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vastsverige-drabbat-av-oversvamningar-e6-under-vatten/

Sverige

Västsverige drabbat av översvämningar

Bild 1 av 5 Västsverige har drabbats av översvämningar.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 5 Vid Kålleredsmotet har bilar svårt att ta det fram.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 5 Kålleredsmotet i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 4 av 5 Översvämning vid ett parkeringshus i Partille på lördag förmiddag. Danne Andersson och Jörgen Paulsson arbetar för att få bort vattnet.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 5
Foto: Tomas Ohlsson

På lördagen drabbades delar av Västsverige av översvämningar. Flera vägar svämmade över, bland annat vid två ställen på E6, men vädret orsakade även stopp i delar av tågtrafiken. 

Raffaella Lindström
Rätta artikel

SMHI gick på fredagen ut med klass 1-varningar i Västra Götalands och Hallands län. Orsaken är höga vattenflöden och snösmältning. Under resten av helgen väntas varningen kvarstå med risk för att lokalt höjas till en klass 2-varning. 

Som mest drabbades ungefär 30 vägar i Västsverige under lördagen. Bland annat E6 mellan Kålleredsmotet och Torrekullamotet där Trafikverket uppgav att det var mycket vatten på vägbanan. Klockan fyra på eftermiddagen var de flesta vägarna återställda utan någon översvämning. Men tre vägar har fortsatta problem och väntas vara återställda under söndagen. 

Räddningstjänsten i Storgöteborg ryckte ut på flera väderlarm under lördagen. Det gällde bland annat vattenskador i byggnader. Även Trafikverkets vägassistans har ryckt ut där hjälp har behövts. 

– Vi har höga mängder vatten på flera håll och vår vägassistans försöker få bort vattnet från vägbanorna, som trafikant gäller det att vara uppmärksam, säger Josefine Gröndahl, presskommunikatör på Trafikverket.  

Förutom problem på vägarna har två åar svämmat över på grund av regnvädret;  Säveån i Partille och Suseån i Halland. Det är inte första gången Suseån svämmar över. 2014 svämmade ån över och ett hundratal personer evakuerades. Flera bostäder hamnade under vattnet. Under lördagen pumpade Räddningstjänsten Väst bort vatten i ån. Ingen invånare behövde evakueras. 

- Översvämningen har inte skadat några fastigheter förutom en del mindre vattenskador i tre eller fyra bostäder, säger Peter Karlborg, inre befäl. 

Bild 1 av 3 Säveån i Partille har svämmats över.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 3
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 3 Marie Andersson och assistenten Almi skulle till Ikea i Kållered på lördagen, men hade svårt att ta sig fram på den vattenfyllda parkeringen. ”Det är ju översvämmat åt alla håll”, säger Marie Andersson till DN.
Foto: Tomas Ohlsson

Enligt Richard Alpfjord Wylde, hydrolog på SMHI, är det främst de norra delarna av Hallands län och den västra sidan av Västra Götalands län som är drabbat under lördagen.

– Det är nederbörden som har kommit in över landet under natten och snösmältningen som har skapat situationen i Västsverige. Framöver har vi vattenflöden både i dag och i morgon, på måndag ser det ut att bli lugnare, säger han.

Vidare tillägger han att SMHI har ändrat varningsområdet för klass 1-varningen. Orsaken är att nederbörd fortsätter röra sig in över landet. Området täcker också Borås nu. 

Även tågtrafiken har påverkats av regnvädret. En bäck i närheten av ett spår har svämmat över längs sträckan Varberg och Borås. Under lördagen är det stopp längs sträckan och resenärer hänvisas till ersättningsbussar. 

– Trafiken väntas vara igång igen klockan sex i eftermiddag, säger Lena Johansson, presskommunikatör på Västtrafik. 

Hittills är endast väg 2560 utanför Grästorp avstängd. Enligt Josefine Gröndahl på Trafikverket finns det ingen prognos för när vägen öppnas igen. 

– Troligtvis kommer det ta upp till flera dagar, det beror på vädret. Men alla vägar som har översvämning får man räkna med fortsatta problem på under resten av dagen, en del vägar blir det växelkörning på tills vidare, säger hon.