Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vasttrafik-staller-in-avgangar-i-rusningstrafiken/

SVERIGE

Västtrafik ställer in avgångar i rusningstrafiken

Spårvagnarna i Göteborg går från och med torsdag från en avgång var nionde minut till en var tolfte under rusningstimmarna.
Spårvagnarna i Göteborg går från och med torsdag från en avgång var nionde minut till en var tolfte under rusningstimmarna. Foto: Tomas Ohlsson

Västtrafik minskar antalet spårvagnsavgångar under morgon- och eftermiddagstrafiken i Göteborg eftersom ett stort antal förare befinner sig i hemkarantän.

I Stockholm har motsvarande åtgärder mötts av protester från resenärer som fruktar en ökad risk för smittspridning av det nya coronaviruset.

Sedan några dagar står spårvagnarna på linje 13 i Göteborg still. Många av Västtrafiks spårvagnsförare befinner sig i hemkarantän och personalen räcker inte till att för att bemanna vagnarna enligt ordinarie tidtabell.

Runt 20 procent av de anställda spårvagnsförarna på Göteborgs spårvägar är sjukanmälda och som ett ytterligare steg tvingas nu Västtrafik att begränsa antalet spårvagnsavgångar under rusningen på morgnar och eftermiddagar. Den nya, glesare tidtabellen börjar gälla på torsdag.

– Vi gör några neddragningar i spårvagnstrafiken och det är Göteborg det gäller. Orsaken är personalbrist hos våra trafikföretag kopplat till situationen kring coronaviruset, säger Alice Roman från Västtrafiks presstjänst.

Mellan tummen och pekfingret handlar det om avgångar mellan klockan 06.00 och 09.00 på morgonen respektive klockan 14.00 och 17.00 på eftermiddagen – de tider på dygnet då flest spårvagnar är i trafik i Göteborg.

– Generellt kan man säga att vi går från niominuterstrafik till tolvminuterstrafik i högtrafiken, säger Alice Roman.

Fullsmockade bussar i Stockholm under måndagsmorgonen när SL ändrar tidtabellen.
Fullsmockade bussar i Stockholm under måndagsmorgonen när SL ändrar tidtabellen. Foto: Beatrice Lundborg

I Stockholms län har Storstockholms Lokaltrafik, SL, redan gjort motsvarande ändringar och minskat antalet avgångar gällande såväl lokaltåg som busstrafiken. På många busslinjer har resultatet varit knökfulla bussar och reaktionerna från pendlande stockholmare har bitvis varit upprörda eftersom många fruktar att utsättas för en ökad smittorisk i de packade bussarna. Även Folkhälsomyndigheten riktar nu kritik mot SL.

– Det är inte rimligt att man har storträngsel i kollektivtrafiken, det får man lösa, säger generaldirektör Johan Carlsson till SVT.

Alice Roman tror inte att den nya tidtabellen kommer att leda till trängsel på spårvagnarna i Göteborg.

– Omfattningen på justeringarna är mindre här än i Stockholm och den situationen har funnits med i beräkningarna när vi har planerat det här, säger hon.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt