Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vasttrafik-staller-in-avgangar-i-rusningstrafiken/

Sverige

Västtrafik ställer in avgångar i rusningstrafiken

Spårvagnarna i Göteborg går från och med torsdag från en avgång var nionde minut till en var tolfte under rusningstimmarna.
Spårvagnarna i Göteborg går från och med torsdag från en avgång var nionde minut till en var tolfte under rusningstimmarna. Foto: Tomas Ohlsson

Västtrafik minskar antalet spårvagnsavgångar under morgon- och eftermiddagstrafiken i Göteborg eftersom ett stort antal förare befinner sig i hemkarantän.

I Stockholm har motsvarande åtgärder mötts av protester från resenärer som fruktar en ökad risk för smittspridning av det nya coronaviruset.

Sedan några dagar står spårvagnarna på linje 13 i Göteborg still. Många av Västtrafiks spårvagnsförare befinner sig i hemkarantän och personalen räcker inte till att för att bemanna vagnarna enligt ordinarie tidtabell.

Runt 20 procent av de anställda spårvagnsförarna på Göteborgs spårvägar är sjukanmälda och som ett ytterligare steg tvingas nu Västtrafik att begränsa antalet spårvagnsavgångar under rusningen på morgnar och eftermiddagar. Den nya, glesare tidtabellen börjar gälla på torsdag.

– Vi gör några neddragningar i spårvagnstrafiken och det är Göteborg det gäller. Orsaken är personalbrist hos våra trafikföretag kopplat till situationen kring coronaviruset, säger Alice Roman från Västtrafiks presstjänst.

Mellan tummen och pekfingret handlar det om avgångar mellan klockan 06.00 och 09.00 på morgonen respektive klockan 14.00 och 17.00 på eftermiddagen – de tider på dygnet då flest spårvagnar är i trafik i Göteborg.

– Generellt kan man säga att vi går från niominuterstrafik till tolvminuterstrafik i högtrafiken, säger Alice Roman.

Fullsmockade bussar i Stockholm under måndagsmorgonen när SL ändrar tidtabellen.
Fullsmockade bussar i Stockholm under måndagsmorgonen när SL ändrar tidtabellen. Foto: Beatrice Lundborg

I Stockholms län har Storstockholms Lokaltrafik, SL, redan gjort motsvarande ändringar och minskat antalet avgångar gällande såväl lokaltåg som busstrafiken. På många busslinjer har resultatet varit knökfulla bussar och reaktionerna från pendlande stockholmare har bitvis varit upprörda eftersom många fruktar att utsättas för en ökad smittorisk i de packade bussarna. Även Folkhälsomyndigheten riktar nu kritik mot SL.

– Det är inte rimligt att man har storträngsel i kollektivtrafiken, det får man lösa, säger generaldirektör Johan Carlsson till SVT.

Alice Roman tror inte att den nya tidtabellen kommer att leda till trängsel på spårvagnarna i Göteborg.

– Omfattningen på justeringarna är mindre här än i Stockholm och den situationen har funnits med i beräkningarna när vi har planerat det här, säger hon.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige 

Läs mer om vad som händer i Göteborg.