Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vatikanen: Dialogen försvåras av att Sverige har kvinnlig ärkebiskop

Antje Jackelén och påve Franciskus. Bilden är ett kollage.
Antje Jackelén och påve Franciskus. Bilden är ett kollage. Kollage: Magnus Aronson / Andreas Solaro

Rom. Påve Franciskus besök i Lund denna vecka har kantats av utmaningar och svårigheter. Vatikanen säger öppet till DN att den ekumeniska dialogen försvåras av att Sverige har en kvinnlig ärkebiskop.

Källor som DN talat med i Stockholm och Rom bekräftar att det har varit en grälsjuk mejlkorrespondens mellan de många organisatörerna med inte bara fromma ord. Och till dessa två orter ansluter sig förstås även Lutherska världsförbundet som har sitt säte i Genève.

Läs också: Här är byn där påven ska bo under sitt Sverigebesök

Den ekumeniska gudstjänsten som hålls i Lund på måndagen har som överskrift en särskild publikation med titeln: ”Från konflikt till försoning” som kom 2013. Ibland är det lättare sagt än gjort.

Hur svårt har det varit att komma fram till ett protokoll som alla kan godkänna och känna sig hemma i?

– Svenska kyrkan är medlem i Lutherska världsförbundet, så det är ju vår egen gemenskap. Det har inte varit lätt. Dels för att det är en fullständigt unik händelse och dels för att det är så många kockar inblandade, säger Antje Jackelén och skrattar lätt på telefon från sitt kontor i Uppsala.

– När det gäller Vatikanen blir det speciellt, eftersom det av naturliga skäl inte finns någon större erfarenhet av att göra ett evenemang som detta tillsammans med någon annan.

På Via della Conciliazione 5, huvudgatan som leder fram till Peterskyrkan, ligger ett av Vatikanens magnifika kontorshus. Här finns många av katolska kyrkans viktiga kontor och departement där beslut fattas, men formellt är vi inte inne i Vatikanstaten.

 

Vi accepterar förstås beslutet om en kvinnlig ärkebiskop. Men det är ett hinder på vägen för att erkänna den andra kyrkans tradition.

 

Vi är på det påvliga rådet för kristen enhet som fyller ett helt våningsplan. Det leds sedan sex år av kardinal Kurt Koch som kommer från Schweiz.

Koch tituleras förstås Ers Eminens som alla kardinaler. Han är ”civilklädd”, det vill säga svartklädd som en vanlig präst med diskret guldkors. Den scharlakansröda sutanen hänger i garderoben och används endast vid viktiga högtider.

Foto: AGF s.r.l./REXKardinal Kurt Koch. Arkivbild. Foto AGF s.r.l/REX

Det är en vänlig och lågmäld man med nyfikna ögon bakom de tunna glasögonen.

Försvåras dialogen av det faktum att den svenska lutherska kyrkan i dag leds av en kvinnlig ärkebiskop?

– Det är klart att för att kunna erkänna de prästvigda inom en annan kyrka är detta inte till en fördel. Detta eftersom det inte är möjligt för oss att ha kvinnliga präster. Det är klart att beslutet här ligger hos en annan kyrka. Vi accepterar förstås beslutet om en kvinnlig ärkebiskop. Men det är ett hinder på vägen för att erkänna den andra kyrkans tradition, säger han.

Läs också: Jackelén och Arborelius ser fram mot att välkomna påven

En annan fråga som dragits i långbänk är det faktum att påve Franciskus program i Skåne har ändrats. Det kom många framställningar och önskningar från lokalt håll om att påven skulle fira mässa. Det gör påven normalt under sina resor, särskilt om det är en söndag. Första november är helgdag i de flesta kristna länder, då Alla helgons dag firas.

Innan Franciskus åker tillbaka till Rom håller han därför en katolsk mässa med nattvard på Swedbank stadion i Malmö. Mässan hålls utomhus, vilket kan bli en kall historia för 19.000 troende.

Domkyrkans ekumeniska gudstjänst tar 600 personer. Det finns en oro inom Svenska kyrkan att utomhusmässan på stadion helt kan komma att ta över och skymma ekumeniken.

 

Påven har hela tiden varit mycket tydlig med att han vill betona det ekumeniska under besöket.

 

– Den diskussionen har funnits. Vi har pratat med våra katolska syskon om detta. Ytterst är det förstås Rom som bestämmer om den katolska mässan. Påven har hela tiden varit mycket tydlig med att han vill betona det ekumeniska under besöket, säger Antje Jackelén.

Tisdagens mässa har också vållat problem i Rom, berättade påven i det samtal med Ulf Jonsson som DN publicerade i lördags.

– Jag vet att detta också har skapat organisatoriska problem här i Rom eftersom jag kommer att vara i Sverige på allhelgonadagen, som är en viktig dag här i Rom. Men jag beslutade att göra så här, och jag hoppas kunna undvika att det ger upphov till missförstånd, sa påven.

Påvens besök i Sverige

Klockan:

11.00  Påven landar. Tas emot av statsminister Stefan Löfven.

13.50 Kungafamiljen välkomnar påven i Lund

14.30 Katolsk/protestantisk gudstjänst i Lunds domkyrka.

16.40 Påven på Malmö arena. 

Tisdag:
09:30: Mässa på Swedbank Stadion

Lunchtid: Påven lämnar Sverige.

Fakta. Resan till Skåne är unik
  • Det är inte ett vanligt påvebesök som äger rum i Malmö och Lund i dag och i morgon. Det är ett ekumeniskt möte mellan katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet. Ärkebiskop Antje Jackelén och Stockholms katolske biskop Anders Arborelius är mötets två svenska värdar.
  • Tillsammans uppmärksammar man reformationsminnet, att det 2017 har gått 500 år sedan Martin Luther försökte reformera kyrkan med sina teser. Det slutade i bannlysning, splittring och ett religionskrig.
  • Påve Franciskus resa till Skåne är därför en helt unik händelse, liksom den ekumeniska gudstjänsten i Lund. Något liknande har aldrig tidigare ägt rum.

    DN
Läs mer. Påvens goda vän
Läs mer. Fler artiklar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.