Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vattenbrist hotar fler delar av landet

Tankbilar kör vatten till Öland under våren 2016, då det rådde vattenbrist på ön.
Tankbilar kör vatten till Öland under våren 2016, då det rådde vattenbrist på ön. Foto: Nicklas Thegerström

Stora delar av landet riskerar att drabbas av vattenbrist till sommaren. Grundvattennivåerna är under det normala på många håll. Ska vattenförsörjningen säkras krävs stora mängder nederbörd de närmaste veckorna.

Förra året drabbades sydöstra Sverige med Öland och Gotland av akut vattenbrist efter ett par torra år.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, varnar nu för att situationen kan bli lika allvarlig i år. Och fler delar av landet kan beröras.

 Läs mer: Hård kamp för att klara vattenbrist

– Förra året var det en mindre del av Sverige som drabbades, främst Gotland, Öland och Kalmarområdet. Nu är det en större del av landet som kan få problem, men vi är inte där än, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU.

Större delen av Götaland, östra Svealand och södra Norrlands kustområden har grundvattennivåer som är under eller långt under det normala, enligt statistik från SGU.

Örebro hör till de nya områden som har drabbats på senare tid. En torr sommar och höst gjorde att nivån i de sjöar som utgör kommunens vattenmagasin var mycket låg.

– Det är en ovan situation för oss, tidigare har vi haft fokus på risken för översvämningar. Vi gick ut i december och bad örebroarna att spara vatten. Det har gått bra, som mest har vi sparat 14 procent, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef för Vatten och avlopp i kommunen.

Kommunen beslutade bland annat att under vintern inte spola isbanor för att spara på vatten.

Rehnberg berättar att regionen normalt får 637 millimeter nederbörd per år. Under förra året blev det 580. Några större mängder snö har inte heller kommit under vintern:

– Vårfloden som brukar komma i slutet på januari och början på februari blev det inget av. Det är inte ett krisläge men situationen är ansträngd.

Tillsammans med sex andra kommuner arbetar Örebro i ett projekt för att hämta vatten från Vättern för att säkra den framtida tillgången på dricksvatten.

För att fylla på grundvattenmagasin i landet och få ett bra utgångsläge till sommaren krävs det rejält med nederbörd den närmaste tiden.

Det är inte ett krisläge men situationen är ansträngd. 

När växtsäsongen startar i slutet av april tar växterna upp det mesta av nederbörden.

– Får vi inte den där påfyllningen kan vattenbristen bli lika allvarlig som förra sommaren. Det gäller främst enskilda brunnar men även till viss del den kommunala vattenförsörjningen, säger Bo Thunholm.

För ett år sedan gick larmet på Öland om hotande akut vattenbristen. Tankbilar rullade över Ölandsbron hela sommaren och på rekordtid drogs en ny vattenledning till ön på botten av Kalmarsund.

–  Vi har ett bättre läge nu än för ett år sedan. Då hade vi sinande brunnar. Vi hade två regnperioder i oktober november med perfekt regn. Det kom lite hela tiden under en hel vecka, det innebär att marken får tid på sig att filtrera ner vattnet, säger Niklas Beermann, teknisk chef i Mörbylånga kommun.

För att öka vattentillgången pågår arbetet med ett nytt vattenverk som bland annat ska ta tillvara processvatten från industrin. Enligt planen ska verket stå klart i maj 2018.

I Borgholm på norra delen av ön kommer ett avsaltningsverk att stå klart till sommaren.

– Verket planeras att vara i drift till den 1 juni och kommer att kunna leverera 3 000 kubikmeter vatten per dygn, säger Markus Wertwein Ros, chef för VA, energi och miljö i Borgholms kommun.

Under högsäsong är förbrukningen i kommunen uppe i över 9 000 kubikmeter per dygn, så det nya verket står för ett ansenligt tillskott. Det bidrar till att situationen i år är lugnare än för ett år sedan, trots att grundvattennivån är 1,5 meter lägre än normalt.

– Som jag uppfattar det ligger vår huvudvattentäkt nu 40 centimeter under en nivå där vi känner oss trygga, säger Markus Wertwein Ros.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.