Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vattenbrist hotar många med egen brunn

Tankbilar kör vatten till Öland under våren 2016, då det rådde vattenbrist på ön.
Tankbilar kör vatten till Öland under våren 2016, då det rådde vattenbrist på ön. Foto: Nicklas Thegerström

Grundvattennivåerna fortsätter att vara långt under det normala i större delen av Sverige. På flera håll är nivåerna de lägsta sedan mätningarna startade. Akut vattenbrist kan drabba hushåll som har egen brunn.

Som väntat är grundvattennivåerna under eller långt under det normala för årstiden i Götaland, Svealand och södra Norrland. Den senaste månaden har nivåerna sjunkit i stora delar av landet medan de stigit på en del platser i norra Norrland och längs västkusten. Det visar nya mätresultat som SGU, Sveriges geologiska undersökning presenterade på onsdagen.

Läs även: Regeringen satsar 200 miljoner kronor mot vattenbristen

– Vi kan konstatera att på en betydande del av stationerna har vi noterat de lägsta värdena för årstiden sedan vi började mäta för ungefär 50 år sedan, säger Bo Thunholm, grundvattengeolog på SGU.

Det gäller bland annat stationer i Tärnsjö, Sala och Eskilstuna.

Under sommaren kommer nivåerna inte att öka eftersom nederbörd som faller antingen dunstar eller tas upp av växtligheten.

– Vid den här årstiden kommer nivåerna att sjunka ända fram till i höst. Vi kan förvänta oss tilltagande problem med sinande brunnar på många håll, säger Bo Thunholm.

Ett flertal kommuner som får sitt vatten från stora grundvattenmagasin har redan infört bevattningsförbud för att spara på vatten. Men många hushåll har inte tillgång till kommunalt vatten. Cirka 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende får sitt dricksvatten från enskilda dricksvattentäkter som exempelvis egen brunn. De får sitt vatten från små grundvattenmagasin och där har nivåerna i stora delar av landet sjunkit med cirka 20 centimeter sedan i maj.

– Många enskilda brunnar kan vara beroende av de mindre magasinen och blir det för torrt blir det de som drabbas först och hårdast, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Hushåll som har egen brunn har ofta ingen reservvattentäkt om brunnen sinar så det gäller att själv ta ansvar för att vattnet räcker.

– Att börja spara i tid är det som gäller. Nu när man har hört att det är vattenbrist och ska blir torrt framöver är det bra att ha koll på sin brunn, att mäta nivån i brunnen och följa utvecklingen under sommaren, säger Christina Lantz.

Eftersom alla delar på det vatten som finns gäller det att alla försöker hålla ner sin förbrukning. Den som har otur att ha en granne som är storkonsument kan få se sin egen brunn sina trots sparande och då får man lösa situationen själv.

– Det är du själv som har ansvar för din brunn och din dricksvattenförsörjning, men det är klart, när många drabbas av torkan kanske kommunen kan ställa upp med tappställen, säger Christina Lantz.

Om den egna brunnen sinar så är hennes råd att ta kontakt med kommunen där man bor och ta reda på vad som gäller.

Sjunkande vattennivåer kan också påverka kvaliteten på vattnet.

– Om man ser tydliga förändringar i färg, lukt och smak är det bäst att låta analysera sitt vatten, säger Christina Lantz.

De låga vattennivåerna beror på att de senaste två åren har varit ovanligt torra. Hittills under 2017 har nederbörden varit lägre än normalt, i förhållande till 1961–1990 års medelvärden, i stora delar av Sverige.

Nu i juni har det däremot regnat mer än normalt i södra och mellersta delarna av landet, enligt SMHI. Det har gjort att sjöar och vattendrag där har återhämtat sig något men fortfarande är nivåerna generellt sett låga, exempelvis ligger både Vättern och Hjälmaren nära rekordlåga nivåer.

Sedan 2010 finns Nationellt nätverk för dricksvatten där nio myndigheter och organisationer samarbetar. Samordningsuppdraget att jobba med klimatanpassning härstammar från Klimat- och sårbarhetsutredningen som kom för tio år sedan, år 2007.

Den aktuella akuta krisen har kommit tidigare än väntat och har fått till följd att en del av arbetet har tidigarelagts.

Det gäller bland annat en handbok till kommunerna för klimatanpassning och en manual för nödvattenförsörjning.

– Materialet i manualen har vi lämnat ut tidigare. Laholm och Halmstad som har ont om vatten, de har fått en del inspel från oss, berättar Per-Erik Nyström, riksvattensamordnare på Livsmedelsverket.

För några dagar sedan kungjorde regeringen att den lägger 200 miljoner kronor i höstbudgeten för att bekämpa vattenbristen.

Pengarna går bland annat till att återskapa våtmarker och ytterligare kartläggning av grundvattenresurser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.