Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vattenfalls vd: "Det blir billigare att bygga ett förnyelsebart system"

Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige och även Vattenfall är glada över att politikerna äntligen enats i energifrågan. De menar att det är osannolikt att det kommer byggas nya kärnkraftverk. 

På fredagseftermiddagen presenterade regeringen och oppositionen den nya energiöverenskommelsen. De har kommit överens om att det inte kommer bli något stoppdatum för kärnkraft och att tio nya reaktorer får byggas som ersättning för befintliga anläggningar.

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, ser uppgörelsen som en stor seger för miljörörelsen. Han menar att kärnkraftsomröstningen från 1980 nu är avslutad. 

– Det finns inte på kartan att det byggs nya kärnkraftverk och samtidigt klingar gammal kärnkraft av i jämn takt. Till slut var det linje två som vann, säger han och syftar det andra föslaget i den 36 år gamla omröstningen som innebar att kärnkraftverken skulle avvecklas i den takt som det var möjligt. 

– Det som gjort allt lätt för politikerna är att det är dyrt att bygga nya kärnkraftverk och att förnyelsebar energi blir billigare för varje dag. Förutsättningarna har ändrats dramatiskt. 

Även Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, är nöjd efter den överenskommelse som parterna nått. 

– Uppgörelsen visar att framtiden är förnybar och att det är dit vi ska. Men det är inte alls den kraftfulla injektion som marknaden skulle behöva för att komma dit. Det är en tandlös kompromiss som ger branschen en inbromsning, säger hon. 

Hon hade hoppats på att regeringen och oppositionen skulle ge klarare direktiv.

– Svensk energipolitik har under lång tid präglats av otroligt mycket kompromissande. Vi riskerar att låsas fast när resten av världen springer iväg under den energirevolution som nu pågår. Vi kommer efter många länder och bromsar investerings- och utvecklingstakten, säger Annika Jacobson.

Hon håller med Svante Axelsson och säger att det inte lär byggas några nya kärnkraftsreaktorer. Det trots att parterna alltså sagt ja till tio nya reaktorer.

– Nu finns det ett stopp i och med att de sagt att det ska vara 100 procent förnybar energi till år 2040. Jag har inte hört att det går att bygga kärnkraftverk som är förnybara, säger hon.

– Jag ser inte det heller som realistiskt möjligt eftersom det inte finns någon investeringsvilja i kärnkraft.

Magnus Hall, vd och koncernchef för Vattenfall, säger att de i nuläget inte har någon plan för att bygga en ny kärnkraftsreaktor. 

– Som vi ser på det idag är den frågan inte aktuell. Vi tror att det blir billigare att bygga ett förnyelsebart system. Man kan inte bara ha vind och sol, utan vattenkraft är en jätteviktig del av det här, säger han. 

–  Det kommer antagligen bli alldeles för dyrt med nya kärnkraftsreaktorer. 

Vattenfalls säger att han gärna sett att kärnkraftsskatten tagits bort snabbare. 

–  Det är viktigt att den tas bort, men vi hade gärna sett att den tagits bort över ett år och inte två år. Sedan har vattenkraftsskatten varit extremt hög och hindrat oss i från att investera, säger Magnus Hall. 

Han menar att det är viktigt för bolaget att politikerna nu kommit överens. 

–  Vi tycker det är bra att vi fått en bred parlamentarisk överenskommelse. Det är bra för oss att veta vad som ska hända framåt och vi känner att det är bra för Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.