Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vattenstandet-i-susean-overvakas-av-raddningstjansten/

Sverige

Vattenståndet i Suseån övervakas av räddningstjänsten

Bild 1 av 3 En promenadväg ligger under vatten vid det översvämmade området i Getinge i Halland.
Foto: Maria Eriksson
Bild 2 av 3 Vattenståndet vid Suseån är fortsatt högt.
Foto: Maria Eriksson
Bild 3 av 3 De värst drabbade områdena övervakas av räddningstjänsten.
Foto: Maria Eriksson

GETINGE. Vattenståndet i Suseån i Halland ligger efter helgens översvämningar på 2,20 meter över det normala. 

De värst drabbade områdena övervakades av räddningstjänsten och brandkåren under söndagen.

SMHI klass 1-varnar fortsatt för höga flöden i Halland och Västra Götalands län.

Rätta artikel

En av grusvägarna vid översvämningsområdet i Getinge norr om Halmstad låg fortfarande under vatten på söndagen. Flera platser på västkusten har drabbats av översvämningarna på grund av kraftiga regnväder, snösmältning och tjäle i marken som bidrog till att regnvattnet inte rann undan. De flesta vägar är nu fria från vatten, men Säveån i Partille och Suseån i Halland har fortfarande högt vattenstånd.

I augusti 2014 drabbades flera orter i Halmstad kommun av stora översvämningar och räddningstjänsten beskrev det som katastrofläge. I Getinge fick skolor stängas, ett hundratal hushåll var strömlösa och ett 60-tal bostäder evakuerades. 

Håkan Axelsson, brandbefäl i Getinge, ser över omfattningen av översvämningarna varje timme. Foto: Maria Eriksson

Sedan översvämningarna 2014 investerade kommunen ett tiotal miljoner kronor i ett översvämningsskydd. Skyddet består av vallar med automatiska pumpar och dammluckor. När pumparna är igång transporteras vatten till andra sidan vallen. Just nu är pumpstationen avstängd eftersom vattenflödet är för högt. Då används diket som en reservoar i väntan på att vattennivåerna ska sjunka.

Läs mer: Västsverige drabbat av översvämningar

Hundra meter från diket ligger det bostadsområde vid Klockarevägen i Getinge som till stor del stod under vatten vid översvämningarna för två år sedan. Då var det en halv meter vatten vid parkeringsplatsen. 

Håkan Axelsson, brandbefäl i Getinge, tar prover på vattennivåer och ser över omfattningen av översvämningarna varje timme och har så gjort senaste dygnet.

– Det har kommit väldigt mycket regn. På ett och ett halvt dygn steg det 80 centimeter till att nu vara 2,20 meter över normala vattennivåer, säger Håkan Axelsson.

– Vi är trygga i att systemet kan hantera så här stora flöden. Kommer det mer vatten är vi redo. Helgens översvämning visar att de skydd som sattes upp efter förra katastrofen faktiskt håller, säger Håkan Axelsson.

SMHI:s varningar för höga flöden på västkusten ska gälla hela helgen och under kvällen (söndag) ska det passera att lågtryck med ännu mer regn, även om det är osäkert om regnet når Halland.