Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vd-for-kommunalt-bolag-i-goteborg-utreds-for-jav/

Sverige

Parkeringsbolagets vd slår tillbaka mot anklagelser om jäv

Vd:n för det kommunala parkeringsbolaget i Göteborg utreds för jäv. Foto: Magnus Hallgren

Maria Stenström, vd:n för det kommunala parkeringsbolaget i Göteborg, utreds efter beskyllningar om jäv. Enligt en anonym visselblåsare har hon gynnat konsulter som hon är personligt bekant med.

Tillsammans med en chef på bolaget har hon förklarats arbetsbefriad med lön.

Själv menar Maria Stenström att alla upphandlingar har gjorts enligt regelverket.

Vd:n för kommunala bolaget Göteborgs stads parkering AB har anmälts via en visselblåsarfunktion inrättad av Göteborgs stad. Den anonyma visselblåsaren hävdar att Maria Stenström och en chef på bolaget har köpt dyra konsulttjänster från personer som de är personligt bekanta med, vilket GT var först med att rapportera.

– Principiellt tycker jag att vi har gjort korrekta upphandlingar som behövs för att vi ska klara vårt uppdrag. Flera av dem (konsulterna reds. anm.) har det funnits långa affärsrelationer med, men det är en stor skillnad på affärsrelationer och att umgås privat, säger Maria Stenström till DN.

Hon uppger att hon visserligen har träffat en konsult som berörs av anmälan i privata sammanhang, men säger att det skett genom gemensamma vänner och att hon aldrig låtit sig bjudas på middagar, dryck eller resor.

– En fråga om kom upp var att en av konsulterna och jag var på VM i matchracing och tittade på en gemensam vän som tävlade. Då åkte vi tillsammans, men vi var flera som samåkte för vi åkte båt dit, säger Maria Stenström.

Bolagets styrelseordförande, Margareta Broang (M), bekräftar för DN att vd:n och en chef tillsvidare är entledigade från sina tjänster. Hon säger vidare att Christer Svärd, vd för moderbolaget Higab, träder in som tillförordnad vd medan utredningen har sin gång.

– När anonyma tips kommer in så finns det olika steg. Antingen blir det en intern utredning eller en extern. Det här har bedömts som så allvarligt att man vill göra en extern utredning, säger Margareta Broang.

Hon uppger att Maria Stenström och chefen informerades om styrelsens beslut i onsdags morse efter ett extrainsatt styrelsemöte. De två är arbetsbefriade men får behålla lönen, ett beslut som kan omprövas vid styrelsens nästa ordinarie sammankomst.

Maria Stenström hade gjorts medveten om att ett tips hade lämnats via visselblåsarfunktionen, men blev ändå förvånad över styrelsens beslut.

– Detta var väl inte vad jag hade förväntat mig. Jag har ingen åsikt om det beslutet. De har väl grunder till det, säger hon.

Anser du själv att det är lämpligt att umgås med en konsult på till exempel matchracing?

– Det är inte så att vi har stämt träff med varandra utan vi har hamnat i en grupp med människor där vi båda känner folk. Jag har inte bedömt att det har påverkat mina beslut, säger hon.

Margareta Broang vill poängtera att styrelsen än så länge förhåller sig neutral till anklagelserna mot vd:n och chefen.

– Självklart måste alla behandlas som oskyldiga tills motsatsen har bevisats, säger hon.

Om beskyllningarna visar sig stämma kan det jäv som beskrivs vara ett lagbrott och i så fall är bolagets styrelse skyldig att handla. Margareta Broang dock säger att styrelsen inte har hunnit diskutera den möjligheten.

– Vi kommer att avvakta utredningen för att se vad den kommer fram till, men självklart kommer vi att agera efter det, säger hon.

Läs mer nyheter från Västsverige.