Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vellinge-kommun-valkomnar-besked-om-skyddsvallar/

Sverige

Vellinge kommun välkomnar besked om skyddsvallar

Foto: Anders Hansson

Vellinge kommun välkomnar beskedet från Mark- och miljödomstolen i Växjö att skyddsvallarna på Falsterbonäset får byggas.

– Det är ett mycket glädjande besked. Vi har arbetat länge med frågan och det är prioriterat för kommunen att få till stånd skyddet. Det är en viktig trygghets- och säkerhetsfråga för de som bor och verkar i de utsatta områdena men också viktigt för fortsatt utveckling av kommunen, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, Vellinge kommun i ett pressmeddelande.

Domstolen godkände i stort sett kommunens ansökan om att bygga skyddsvallar på totalt cirka två mil på Falsterbohalvön. Men några mindre delar fick avslag. Bland annat en sträcka omedelbart norr om väg 100 och väster om Ljunghusen. Domstolen har även som villkor som gäller att kommunen ska avsätta ett större naturområde öster om Skanör som skyddat område.

Om domen inte överklagas hoppas kommunen kunna påbörja arbetet under 2021-2022. Den första deletappen är i norra Skanör.

Projektet har beräknats kosta cirka 160 miljoner kronor. För att finansiera projektet kommer kommunen att ansöka om pengar hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt EU-finansiering. 

– I huvudsak så är domen vad vi hoppades på. Skyddet behövs redan i dag och vi kommer att starta upp arbetet så fort som möjligt, säger Anna Möller, samhällsbyggnadschef i Vellinge kommun, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Klartecken för Vellinge kommun att bygga skyddsvallar