Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vellinges tiggeriförbud prövas i Högsta förvaltningsdomstolen

Carina Wutzler (M).
Carina Wutzler (M). Foto: Lisa Mattisson

Tiggeriförbudet i Vellinge ska prövas i Högsta förvaltningsdomstolen, uppger Sydsvenskan.

Efter tre avslag får Vellinge kommun prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Till DN säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) att hon välkomnar beskedet.

– Det är glädjande, jag har sagt att jag driver det så långt jag kan för att få ett beslut till högsta instans och det kommer vi nu att få. Jag ser det också som att man nu inser att det här är en fråga som inte har prövats och som behöver få praxis, säger Carina Wultzer.

Carina Wultzer har kritiserat de tidigare besluten från kammarrätten och förvaltningsrätten.

– Jag tror att det är väldigt viktigt principiellt att man reder ut det här och visar vilka möjligheter som finns för kommuner, säger Carina Wultzer.

Senast den 13 augusti ska ett yttrande ha lämnats in av Sveriges kommuner och landsting som beretts tillfälle att ge sin syn på saken.

Huruvida en kommun kan reglera passiv pengainsamling med hjälp av lokala ordningsföreskrifter har tidigare varit på tapeten i Vellinge. Detta efter att kommunfullmäktige beslutade att införa ett förbud mot tiggeri den 20 september 2017.

Drygt en månad senare beslutade länsstyrelsen att upphäva beslutet eftersom de ansåg att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen. Förslaget har sedan överklagats men fått avslag när den prövats i både kammarrätten och förvaltningsrätten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.