Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Veterinärer vill ha tydligare regler för hundtävling

Hunden Gadjo över mållinjen.
Hunden Gadjo över mållinjen. Foto: Anders Andersson
Utövarna är entusiastiska - men Sveriges veterinärförbund efterlyser genomtänkta regler. Det handlar inte om Sveriges starkaste man, utan hundsporten weight pull.

Under ett av partytälten på en äng strax öster om Halmstad ligger tävlingsbanan. Två gula streck mäter ut 4,8 meter - så långt ska varje hund dra vagnen inom en minut.

Ju fler stenblock som lastas på, desto svårare får hundarna att sätta vagnen i rullning. Treåriga amerikansk staffordshireterriern Kira paddlar sig fram med sanden stänkande kring tassarna, blicken fäst i marken och svansen rakt upp i vädret.

- Duktig du är! Kom då, tjejen! lockar husse Tobias Olsen.

Det är emot reglerna att vidröra hunden, men när vagnen har passerat det gula strecket kan Kira äntligen titta upp på husse och bli omklappad. Hon viftar stolt på svansen under publikens applåder.

En brunvit berndoggs taktik är att skällande kasta sig fram i selen.

- Framåt! Framåt! skriker husse och dunkar med händerna i marken.

Till slut får hunden nog och lägger sig platt på marken.

Johan Beck-Friis, ordförande för Sveriges veterinärförbunds (SVF) djurskyddskommitté, anser att föreskrifterna om rätt dragteknik behöver stramas upp.

- Arrangörerna har inte tänkt igenom alla tävlingsmoment. Det skall inte vara några frågetecken kring vad som skall tillåtas och inte, säger han.

SVF efterlyser också tydligare regler mot dopning och ett fast regelverk för veterinärerna på plats.

- Vi har inlett ett samarbete med såväl SVF som Jordbruksverket, säger Christoffer Johansson i Swedish working bulldog associations (SWBA) styrelse.

- För att måna om hundarnas säkerhet har vi veterinärer med vid varje tävling. Dopningstester har vi inte ännu, vi har inte råd. Men får vi reda på något gäller livstids avstängning för ägaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.