Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/veterinarforbundet-forbjud-skonhetsoperationer/

Sverige

Veterinärförbundet: Förbjud skönhetsoperationer

Bordercollien Smack undersöks på Anicura Regiondjursjukhuset i Bagarmossen.
Bordercollien Smack undersöks på Anicura Regiondjursjukhuset i Bagarmossen. Foto: Jonas Lindkvist

Veterinärer kan tvingas avliva djur när de följer uppmaningen att avstå från narkosmedel som behövs i vården av covidsjuka. Nu reagerar Veterinärförbundet på att skönhetsoperationer med narkos fortfarande tillåts.

Inne på Anicura Regiondjursjukhuset i Bagarmossen söder om Stockholm undersöks bordercollien Smack på en brits. Hon får ett bandage om höger framtass och behöver inte sövas, men innan henne har under fredagen tolv katter och hundar opererats under narkos för allt ifrån bölder och ögonlockstumörer till livmoderinflammationer –bara högprioriterade fall, övriga får nu vänta.

Det råder brist på narkosmedlet propofol, som används för att söva svårt sjuka covidpatienter inom intensivvården. Därför har Jordbruksverket och Läkemedelsverket uppmanat veterinärer till återhållsamhet, och pekat på möjligheten att använda veterinärläkemedlet propovet även inom human-sjukvården. 

DN har avslöjat att privata skönhetskliniker under pandemin fortsätter med estetisk plastikkirurgi, där steril skyddsutrustning, erfaren vårdpersonal liksom propofol används. Svenska Veterinärförbundet har nu reagerat med ett brev till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

”Är det rimligt att planerad kirurgi i form av skönhets- estetiskt plastikkirurgiska ingrepp där propofol förbrukas till friska människor ska vara tillåtna i ett läge när intensivvårdsavdelningarna kämpar med svåra prioriteringar och vi som veterinärer av djurskyddsskäl kan tvingas avliva djur istället för att fortgå med procedurer där narkos krävs?”

Förbundet ifrågasätter varför myndigheterna inte inför ett tillfälligt förbud av plastikkirurgiska ingrepp som inte krävs av medicinska skäl. 

Läkemedelsbristen ger allvarliga ekonomiska, psykologiska och djurskyddsmässiga konsekvenser enligt förbundet som konstaterar att uppmaningen om att vara restriktiv med propofol ”tas på djupaste allvar” – att veterinärer nu minimerar eller helt avstår från användandet och många har tillhandahållit sina lager för människor i intensivvården.

Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på förbundet, uppger att man hittills inte känner till specifika fall där djur har avlivats.

– I de allra flesta fall försöker man sannolikt att söva med alternativ metod. Behovet att avliva har sannolikt inte ännu varit påtagligt men är ett potentiellt hot som vi måste ta ställning till.

För folkhälsans skull kan Läkemedelsverket tillfälligt begränsa veterinärers förskrivningsrätt av vissa läkemedel. Några sådana beslut har hittills inte fattats. Veterinärer uppmanas att prioritera främst vård av livsmedelsproducerande djur och därefter akut sjukvård för sällskapsdjur.

Görel Nyman, professor i anestesiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Görel Nyman, professor i anestesiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Foto: Privat

Just nu ringer varje vecka i snitt 20 enskilda distriktsveterinärer och representanter från olika djurkliniker och organisationer, med frågor till Görel Nyman, professor i anestesiologi vid SLU. Rådgivning för nedsövning med olika alternativ till propofol tar en stor del av hennes arbetstid.

– Jag gör det för patientsäkerhetens skull när det gäller djur, säger hon och fortsätter:
– Tillgången på möjliga anestesiläkemedel minskar och veterinärer blir hänvisade till ett fåtal substanser som inte används inom humanmedicin. Det har uppstått restnotering av dessa vilket har lett till oro inom branschen. 

Enligt Görel Nyman finns ett kollegialt nätverk och i vissa områden kan akut sjuka djur remitteras till större djursjukhus.

– Men det svåra ur en djurskyddsaspekt blir glesbygden där man har långa avstånd.

Anicura Sverige är bland de största aktörerna med 44 kliniker och djursjukhus. Sandra Douglas, nationell chefsveterinär, beskriver att man lämnat propofol till sjukvården i två regioner. Situationen är utmanande.

– Vi gick ut tidigt med att vi ska vara restriktiva med propofol, och gå över till alternativ, som det nu också blivit brist på. Vi använder ganska små volymer i jämförelse med det som används till människa. Akuta skador eller sjukdomar måste vi ta hand om - men där kirurgi inte behövs omgående bör det vänta. Jag kan förstå att man ställer sig frågande till att icke-kritisk kirurgi pågår.

Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, har förståelse för Veterinärförbundets kritik om prioriteringen: 

– Det börjar bli svårt att få fram ersättningspreparat. Vi vet inget om lagerhållning på enskilda kliniker men vi går ut med att man bör ha lager med reserver för akuta ingrepp och avstå från elektiv vård, så att vi inte får bekymmer med djurskyddet.

Folkhälsomyndigheten hänvisar till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. 

Enligt Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, diskuterades frågan tidigt under pandemin. Myndigheten hänvisar till europeiska specialistföreningen för estetisk kirurgi, som uppmanar till största möjliga hänsyn till resurser, teknik och läkemedel som kan behövas av covidpatienter.

Något tillfälligt förbud för skönhetsoperationer har däremot inte diskuterats. Enligt Lindén kan utövare av plastikkirurgi inte längre köpa nytt propofol från leverantörer, då det råder en strikt prioriteringsordning för inköp. 

– Samtidigt har estetisk kirurgi en marginell påverkan på möjligheten att ta hand om covid-19 – det är så små volymer. Det är mer en moralisk fråga än något som skulle förändra läget inom intensivvården. 

Propofol är restnoterat hos Läkemedelsverket, där Maja Marklund är direktör för läkemedelsanvändning.

– Naturligtvis reagerar vi också och diskuterar frågorna om användningen inom skönhetsindustrin. 

Läkemedelsverket kan reglera förskrivningsrätten för läkare. Men enligt Marklund skulle det vara svårt att avgränsa rätten så att ett tillfälligt förbud endast skulle gälla just kirurger som utför icke-nödvändig estetisk kirurgi.

Myndigheten har inte heller vädjat till skönhetsklinikerna, på det sätt som man gjort gentemot djursjukvården. 

– Vi uppfattar att saken redan förbättrats genom att media uppmärksammar frågan. Vi har också konstaterat att många aktörer har agerat ansvarsfullt, och även erbjudit personal till akutsjukvården. I nuläget ser det ljusare ut med propofol, och vi har leveranser på ingång till Sverige.