Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 09:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-ar-uppe-pa-en-ny-niva/

SVERIGE

”Vi är uppe på en ny nivå”

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Mamim Thore

Ytterligare 519 personer har bekräftats smittade av coronaviruset. Det är den hittills högsta dygnssiffran för Sverige.

– Vi har nått en ny nivå och får räkna med att det kommer att se ut så här de kommande veckorna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det senaste dygnet har 43 nya dödsfall registrerat, totalt har 282 personer avlidit i covid-19. 429 personer får eller har fått intensivvård, ungefär lika många skrivs in varje dag, men nästan ingen skrivs ut så trycket på vården ökar. När det gäller Stockholm befaras att antalet iva-platser kommer att ta slut under helgen.

Sammanlagt har nu 5.466 bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

– Vi ser att vi är uppe på en ny nivå med fall, mellan 400 och 500 fall om dagen. Kurvan börjar gå brantare uppåt, säger Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.

Statsepidemiologens prognos är att nivån är den de kommande två veckorna. Toppen kan komma om två-tre veckor. Om en månad kan Sverige börja närma sig flockimmunitet.

Det som bekymrar Folkhälsomyndigheten är att virussmittan tagit sig in på äldreboenden och i hemtjänsten.

– Det är väldigt olyckligt. Det ger stora effekter på dödlighet och belastning på intensivvården, förutom allt personligt lidande, säger Anders Tegnell.

Vad beror det på att försöket att bygga en mur runt de äldre har misslyckats?

– Vi vet inte om det är bristande skyddsutrustning eller mötet med personer som är smittade som är orsaken. Vi måste ha svaret på den frågan för att förstå hur vi ska bli bättre, säger Anders Tegnell.

Varför väntade ni så länge med att införa besöksförbud på äldreboenden?

– Vi gick ut med en väldigt tydlig rekommendation som vi tyckte fungerade bra. Nu ser vi trots det, och förmodligen av andra orsaker, en ökad smitta i de här grupperna. Då måste vi ge tydliga signaler om att vi måste bli bättre på att skydda våra äldre, säger Anders Tegnell.

Vilken lärdom kan man dra av att smittan letat sig in i äldrevården?

– Alla verksamheter behöver ställa sig frågan om varför det blev så här. Det behövs en insikt om vad som kan göras annorlunda för att få till bättre rutiner.

Hur bör äldreboenden agera nu?

– Se till att besöksförbudet hålls och att personal som går till jobbet mår bra. Det kan också bli aktuellt att testa fler inom personalen, säger Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt