Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-20 07:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-bar-varandra-genom-den-har-pandemin/

4 min 53 sek. Karin Hildebrand en av de läkare i Sverige som sett flest covidpatienter som varit allvarligt sjuka. Nu berättar hon och hennes kollegor om oron inför framtiden.
SVERIGE

”Vi bär varandra genom den här pandemin”

Intensivvårdspersonalen på Södersjukhuset går mot en ledighet som när som helst kan avbrytas. Och vilka ärr tre månaders pandemi skapat har de inte hunnit tänka på. Specialistläkaren Karin Hildebrand frågar sig hur personalen kommer klara av den nya normaliteten:

– Vi är väldigt mycket varandras liv just nu. Vi bär varandra.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 12 Mats Glaser och Emma Sverdén lyssnar på Karin Hildebrand som leder gruppen som vänder patienten. Rösterna är svåra att höra bakom visiren och instruktionerna får upprepas.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 12 Karin Hildebrand är även specialist i kardiologi och internmedicin. Hon drevs till intensiven bland annat på grund av samarbetet: ”Det är så mycket lagarbete som det bara går.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 12 Patienterna på covid-iva är placerade i olika salar (på sjukhuset kallade moduler) där kravet på skyddsutrustning är högre än ute i korridorerna.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 12 Intensivvårdsjuksköterskorna Erika Backman och Hedvig Bruno har arbetat sida vid sida nära de svårast sjuka: ”Mina minnesbilder är surrealistiska. Det var inte Sverige, det jag såg”‚ säger Hedvig Bruno om de mest intensiva veckorna.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 12 Annelie Karlsson, Suwaid Suleiman och Emma Sverdén förbereder sig för att delta i vändningen av en patient.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 12 Under våren 2020 har Karin Hildebrand fått medial uppmärksamhet genom flera medverkanden i SVT:s Aktuellt. ”Jag vill bara uttala mig om det jag själv ser”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 12 Fredrika Sörensen är en av många som arbetat i fronten på covid-iva de senaste månaderna. Förutom den ordinarie personalen har medarbetare från andra avdelningar fått snabbutbildning och hoppat in.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 12 Vändningarna är viktiga för patientens syresättning – men innehåller samtidigt risker. Gruppen följer steg för steg instruktionerna från den som styr.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 12
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 12
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 12
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 12
Foto: Magnus Hallgren