Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 15:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-bar-varandra-genom-den-har-pandemin/

04:53. Karin Hildebrand en av de läkare i Sverige som sett flest covidpatienter som varit allvarligt sjuka. Nu berättar hon och hennes kollegor om oron inför framtiden.
SVERIGE

”Vi bär varandra genom den här pandemin”

Intensivvårdspersonalen på Södersjukhuset går mot en ledighet som när som helst kan avbrytas. Och vilka ärr tre månaders pandemi skapat har de inte hunnit tänka på. Specialistläkaren Karin Hildebrand frågar sig hur personalen kommer klara av den nya normaliteten:

– Vi är väldigt mycket varandras liv just nu. Vi bär varandra.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 12 Mats Glaser och Emma Sverdén lyssnar på Karin Hildebrand som leder gruppen som vänder patienten. Rösterna är svåra att höra bakom visiren och instruktionerna får upprepas.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 12 Karin Hildebrand är även specialist i kardiologi och internmedicin. Hon drevs till intensiven bland annat på grund av samarbetet: ”Det är så mycket lagarbete som det bara går.”
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 12 Patienterna på covid-iva är placerade i olika salar (på sjukhuset kallade moduler) där kravet på skyddsutrustning är högre än ute i korridorerna.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 12 Intensivvårdsjuksköterskorna Erika Backman och Hedvig Bruno har arbetat sida vid sida nära de svårast sjuka: ”Mina minnesbilder är surrealistiska. Det var inte Sverige, det jag såg”‚ säger Hedvig Bruno om de mest intensiva veckorna.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 12 Annelie Karlsson, Suwaid Suleiman och Emma Sverdén förbereder sig för att delta i vändningen av en patient.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 12 Under våren 2020 har Karin Hildebrand fått medial uppmärksamhet genom flera medverkanden i SVT:s Aktuellt. ”Jag vill bara uttala mig om det jag själv ser”, säger hon.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 12 Fredrika Sörensen är en av många som arbetat i fronten på covid-iva de senaste månaderna. Förutom den ordinarie personalen har medarbetare från andra avdelningar fått snabbutbildning och hoppat in.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 12 Vändningarna är viktiga för patientens syresättning – men innehåller samtidigt risker. Gruppen följer steg för steg instruktionerna från den som styr.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 12
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 10 av 12
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 11 av 12
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 12
Foto: Magnus Hallgren