Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi behöver inte vara oroliga för spridning”

Den norska kvinna som smittats med ebola i Sierra Leone fördes i går till Ullevåls universitetssjukhus.
Den norska kvinna som smittats med ebola i Sierra Leone fördes i går till Ullevåls universitetssjukhus. Foto: Terje Pedersen

För första gången har en person smittats av ebola i Europa. Statsepidemiolog Anders Tegnell reder ut hur sjukdomen smittar, varför sjuka hjälparbetare flygs hem och om viruset kan mutera. Han förklarar också varför han är säker på att ett utbrott inte kommer att drabba Sverige.

Fyra personer har isolerats i  Spanien, inklusive det vård­biträde som smittats av ebola. Vårdbiträdet ingick i en grupp som behandlade två spanska missionärer som avled i Spanien sedan de flugits hem från Västafrika. Hon smittades av viruset trots att hon bar dubbla overaller, handskar och skyddsglasögon när hon arbetade, uppger flera medier.

1Vad betyder det att det första fallet med en smittad utanför Afrika, ett spanskt vårdbiträde, har bekräftats?

– Det beror på vad utredningen visar. Det är viktigt att få klart för sig hur personen smittades i vad som skulle vara en kontrollerad vård­situation. Men det betyder ingenting för den grundläggande riskvärderingen, att spridningen i Europa inte ökar.

2 Norge har fått sitt första fall, en kvinna som arbetade för Läkare utan gränser i Västafrika. Vad har Sverige för beredskap?

– Vi har samma typ av beredskap som Norge, vårdplatser som kan hantera den typen av sjuka och lokaler och personal som kan ge den typen av isolerad vård samtidigt som personalen skyddas.

3 Varför flygs smittade hem till sina hemländer, innebär inte det en risk för större smittspridning?

– Nej, det gör det inte. När man kommer hem till resursstarka länder kan man vårda personer utan påtaglig risk för smittspridning. Dessutom vore det inte rimligt att belasta redan hårt pressade länders hälsovård mer.

4 Hur smittar ebola?

– Ebola smittar väldigt tydligt i en situation när någon vårdar en sjuk person och inte har på sig bra och adekvat skyddsutrustning. Smittan i sig har helt säkert flera olika vägar, i kontakt med kroppsvätskor, men det är viktigt att understryka att det handlar om just sådana situationer.

5 Vad händer i kroppen när en person har smittats?

– Först tar det en vecka innan man blir sjuk. Sedan sprider sig viruset i kroppen och angriper celler i  olika blodkärl så de skadas och man får lätt att blöda. Olika organ skadas sedan på olika sätt.

6Det har talats om att viruset kan mutera och bli luftburet. Hur stor är den risken?

– Jag vet inte om den över huvud taget finns. Det har aldrig hänt. Jag vet inte riktigt varför vi tror att det ska hända med ebola när det aldrig har hänt med något annat virus. Jag vet ingen sjukdom som har ändrats på det viset tidigare.

7 ”Agerar vi inte nu kommer sjukdomen att spridas till omvärlden inom ett år”, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa, till TT. Behöver man vara orolig?

– Ja, man behöver vara orolig för Afrikas skull och för länderna där som utsätts för påfrestningar. Där­emot behöver vi absolut inte vara oroliga för vidare spridning till Europa eller andra rika länder.

8 Hur kan ni vara så säkra på det?

– Därför att ebola förutsätter att man har en dålig sjukvård som inte kan hantera patienterna. Har man bra sjukvård som kan isolera personer och hantera sjukdomen sker inte samma smittspridning. Skickar man hem sjuka för att vårdas i hemmet, som i Västafrika, får man en fortsatt smittspridning.

9 Finns det beräkningar på hur många som kommer att dö innan ebolautbrottet är under kontroll?

– Det finns massor av beräkningar som varierar mellan några tusen och hundratusentals. Nu beror det på hur snabbt insatser görs och vilken effekt de får, i nuläget skulle jag säga att det är omöjligt att uppskatta.

10 Läkemedlet Zmapp, som sägs ha fungerat på bland annat två amerikanska läkare och ska ges till den smittade norskan – varför distribueras inte det i större skala?

– Det är slut. Det finns inte. Och det tar ganska lång tid att tillverka. Så vitt jag förstår är det på gång.

11 Finns det andra botemedel som är på gång?

– Det finns ett antal läke­medel som testas nu och vi får se om något av dem har någon bra effekt.

12 Vad vill du säga till dem som trots allt är oroliga för att ebola ska komma till Sverige?

– I viss utsträckning kan jag förstå oron. Det här orsakar enorma lidanden i Västafrika i dag. Men vi lever i en privilegierad del av världen där vi kan skydda oss från den här typen av sjukdomar, precis som vi har gjort under en mycket lång tid. Vi har ett helt annat läge i Sverige.

Fakta.

Under ebola­utbrottet, som startade i  Väst­afrika i  mars 2014, har dödligheten beräknats till drygt 50 procent. Inkubations­tiden är upp till tre veckor. Guinea, Liberia och Sierra Leone är hårt drabbade. I  Nigeria pågår smittspridning i  begränsad omfattning och Senegal rapporterar ett importerat fall, liksom USA.

I länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia sker en fortsatt spridning av ebola och från dessa tre länder rapporterats nu totalt 7 157 fall, varav 3 330 dödsfall.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.