Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi delar med oss av obearbetat material”

FRA bekräftar nu att man fortlöpande lämnar ut rådata i stora mängder till underrättelsetjänster i andra länder. Nye chefen Dag Hartelius vill dock inte kommentera uppgifterna om Sveriges samarbete med USA och Storbritannien.

Dag Hartelius tar över Försvarets radioanstalt (FRA) i ett skede när debatten om övervakning rasar världen över. På måndagen bjöd FRA in pressen för att presentera nye chefen och ge sin syn på de frågor som väckts.

– Jag känner mig trygg med det system vi har. Sverige har nog den mest moderna lagstiftning som finns på det här området, säger Hartelius.

Läckta dokument har avslöjat hur USA och Storbritannien bedriver nätspionage i en omfattning som chockerat världen. Sverige och FRA pekas ut som en nyckelpartner till sina motsvarigheter NSA och GCHQ. På frågor om detta lägger Dag Hartelius dock locket på.

– Jag vill inte kommentera påståenden om andra länder.

Däremot gav FRA på måndagen viss insyn i hur samarbetena går till. Det handlar om en omfattande byteshandel med information som är av stor betydelse för Sverige, enligt Fredrik Wallin, talesperson på FRA som tidigare arbetade inom underrättelseverksamheten.

– Skälet till att vi samarbetar med andra länder är att vi har gemensamma underrättelsemål. Pågår en internationell insats i Afghanistan så finns det förstås andra som vill veta vad som händer i det här området, säger Wallin.

Utbytet kan handla om många olika slags information. Dit hör även rådata, det vill säga den data som FRA har hämtat direkt från de fiberkablar som transporterar information till och från Sverige.

– Vi delar med oss av obearbetat material men vi ger aldrig andra fri tillgång till några kablar. Det är alltid ömsesidigt, om vi ger något får vi något tillbaka. I många fall är det väldigt värdefullt. Det kan gälla trafik som vi inte kan inhämta eller teknik som vi har svårt att utveckla själva, säger Fredrik Wallin.

Han hävdar att allt informationsutbyte sker inom ramen för de uppdrag som FRA fått av svenska myndigheter och som har godkänts i domstol. Besluten om utbyte fattar dock FRA på egen hand.

– Det här sker fortlöpande och det kan vara stora mängder. Ibland handlar det om att vi har inhämtat en signal men inte kan avgöra vad det är. Då kan vi vända oss till andra och fråga: Kan ni hjälpa oss att komma åt innehållet? säger Wallin.

FRA har enligt Wallin mycket höga trösklar för att lämna ut uppgifter om svenska medborgare, men han utesluter inte att det kan ske.

– Om vi vet att det handlar om en svensk medborgare så får vi ta väldigt väl övervägda beslut om vi överhuvud taget ska släppa ifrån oss sådan information, säger Fredrik Wallin.

Fakta: Dag Hartelius

Sedan den 1 november är Dag Hartelius generaldirektör på Försvarets radioanstalt (FRA), den svenska myndigheten för signalspaning.

Hartelius har bakom sig en lång karriär som diplomat. Närmast kommer han från tjänsten som chef för Sveriges EU-beskickning i Bryssel.

1985 anställdes Hartelius på utrikesdepartementet efter att ha jobbat på försvarsstaben. Han har varit ambassadör i Polen och Estland.

Hartelius talar bland annat ryska, estniska och polska flytande.2007 deltog han i den estniska versionen av tv-programmet ”Let’s dance”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.