Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-forsoker-inte-dolja-inkomster/

SVERIGE

”Vi försöker inte dölja inkomster”

Barons de Èze. Sajten för bolaget Barons de Èze (barons.hk) marknadsför uppläggen med svenska trustbolag. Bakom Barons de Èze står ledaren för en kriminell gruppering i Ryssland.
Barons de Èze. Sajten för bolaget Barons de Èze (barons.hk) marknadsför uppläggen med svenska trustbolag. Bakom Barons de Èze står ledaren för en kriminell gruppering i Ryssland.

”Med hjälp av de svenska trustbolagen kan du dölja dina inkomster och undvika skatt.”

Så marknadsförs de svenska bolagen av de ryska ägarna. Men när DN konfronterar en av ­männen vill han inte kännas vid den egna reklamen.

– Detta får jag kolla med ­it-avdelningen, men det handlar inte om att dölja några inkomster, säger Erik Shekhmametev.

När DN når Erik Shekhmametev, en av ledarna bakom bolagen i ödestugan i Västernorrland, bekräftar han att det är han och hans familj som står bakom. Men först undrar han vilket bolag det gäller.

– Kan ni säga om vilket bolag ni ringer? Vi har ganska många företag i Sverige.

Han säger att han och hans kompanjoner först använde ett av bolagen, som ägs via andra företag i skatte­paradis, som ett finansbolag. Sedan bestämde de sig för att göra om det till ett rent familjebolag som enbart förvaltar familjens eget kapital.

Läs också: Lucka i lagen gör Sverige till skatteparadis

Den falska Moskvabanken MB Barkley, är också skriven på stugan i Norrland. Enligt Shekhmametev köpte de för en tid sedan 40 procent av ­aktierna i banken men har numera inte något med den att göra.

Erik Shekhmametev bekräftar också att det är de som står bakom företaget Barons de Èze.

– Barons de Èze – det är också vårt företag. Det är ett familjeföretag som hör till kretsen kring vår familj. Bolaget sysslar med konsultverksamhet.

På Barons de Èzes sajt marknadsförs upplägg med svenska trustbolag i kombination med offshorebolag, något de kallar ”Offshore+Onshore”. Det vill han inte heller kännas vid. Han säger att det är en gammal sajt.

– Barons de Èze är ett konsult­bolag som dessutom servar vår trust. Ingen försöker dölja några inkomster från skatt och särskilt inte inom Europeiska Unionen.

59 sek. Så här går det till — DN förklarar.

På en sajt för ett annat bolag som ”baronerna” också äger står det bland att de erbjuder möjligheten att gömma inkomster, undvika skatt och skydda pengar.

– Å min gud, var tar du allt det här ifrån, säger Erik Shekhmametev.

Från era sajter på internet.

– Detta får jag kolla detta med it-avdelningen, men det handlar inte om att dölja några inkomster. Någon penningtvätt är det inte tal om.

Shekhmametev ber att få återkomma. Efter någon timme kontaktas DN av en svenskspråkig man som kallar sig för Nick. DN läser återigen upp vad som står på deras egen sajt.

– Dölja, åh nej. Det var, tycker jag, ett missförstånd från den som skrev det. Det var inte att dölja, frågan var att minska skattesummorna men utan att bryta mot lagen.

Så det handlar om att lagligen minska skatten?

– Ja absolut, säger ”Nick”.

Sedan bryts samtalet.

Ämnen i artikeln

Skatteverket
Ekobrott
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt