Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi har dålig koll på vårt dricksvatten i Sverige”

Foto: Christine Olsson/TT

I gårdagens DN berättade vi om vattenbristen på Öland och Gotland.

Medan många länder har ont om rent vatten har vi tagit tillgången på rent vatten för självklar.

DN har bett Jakob Levén, enhetschef grundvattenfrågor vid Sveriges geologiska undersökning, SGU, berätta hur vattensituationen i Sverige ser ut.

Har vi i Sverige tagit rent dricksvatten för givet?

– Ja, helt klart! Vi bor i ett stort land och har generellt sett gott om vatten och det är väldigt få platser i Sverige där vattenfrågan har fått den prioritet som den behöver. Detta gör också att vi tagit ut blygsamma vattenkostnader som då har svårt att täcka de faktiska kostnaderna.

Kan du ge exempel på konkreta problem som har dykt upp?

– Utbrotten av parasiten Cryptosporidium som orsakade magsjuka i Skellefteå och Östersund var för många en ögonöppnare och det har triggat en ökad mikrobiologisk medvetenhet.

– Men vi har även andra problem, många områden i Sverige har problematiskt höga halter av till exempel fluorid, arsenik, bly och nickel. Vi undersöker inte vårt vatten i den utsträckning vi borde. Har man egen brunn bör man så klart testa sitt vatten med viss regelbundenhet och åtminstone någon gång göra en lite bredare analys. Har man kommunalt vatten kan man utgå från att de vanligaste parametrarna är väl undersökta men även här finns förbättringsområden.

Vad är viktigast med grundvattnet just nu?

– Det viktigaste är att öka den allmänna medvetenheten om grundvatten. Det mesta vatten vi ser i bäckar och sjöar kommer faktiskt från grundvattnet. Hälften av Sveriges befolkning dricker grundvatten till vardags och över en miljon dricker vatten från egen brunn. Grundvattnet är på de flesta håll i Sverige ett rent vatten som är utmärkt att dricka. Men det finns också många ställen med problem och det tenderar vi att blunda för.

Finns det risk för att vi inte har tillräckligt med rent vatten i framtiden?

– Som jag ser det finns det en mängd utmaningar och väldigt få enkla lösningar. Just nu är det en ganska akut vattenbrist i stora delar av sydöstra Sverige. Det visar att frågan om långsiktig vattenförsörjningsplanering är viktig, vi måste till exempel säkerställa att vi har reservvattentäkter. Detta måste vi ju se på i ett väldigt långt tidsperspektiv, minst 100 år, det krävs modiga politiska beslut för att ha den planeringen. Vi måste bevara och skydda till exempel grusåsar som är fantastiska grundvattenresurser.

Har vi ovanligt bra dricksvatten i Sverige?

– Ja, om vi jämför med många andra länder. Men i många fall tror vi utan att veta. Det finns siffror som pekar på att så många som fyra av fem hushåll med egen brunn har någon typ av anmärkning på sitt vatten och en av fem har vatten som klassas som otjänligt. Det vill säga att bara en av fem har ett bra vatten. Den bilden tror jag inte är allmänt känd.

Slösar vi med vatten?

– Ja och nej. Ja, vi använder mycket vatten i Sverige, men det är i sig inget problem om tillgången är stor. Det man kan tänka på här är att avloppsvattnet måste tas omhand så av den anledningen finns det skäl att minska vattenförbrukningen. I områden med begränsad vattentillgång bör vi göra vad vi kan för att hushålla med dricksvattnet.

Läs mer: ”Så här lite vatten har vi aldrig haft så här års”

Finns det områden som är särskilt känsliga när det gäller vattentillgång?

– Ett klassiskt exempel är våra kustområden där vattenresurserna generellt sett är begränsade. Vi vill ju gärna bo nära havet, och gärna med samma standard som vi är vana vid. När fritidshusområden får en ökad karaktär av permanentboende ökar såklart vattenanvändningen om vi inte tänker oss för ordentligt. När allt fler vill borra egen brunn i dessa områden så går det ganska snabbt från hållbar vattenanvändning till ohållbar.

Det kommer ju en del larmrapporter om kemikalier från brandskum i dricksvatten, bly och kadmium i brunnar. Har vi ordentlig koll på vårt vatten eller borde vi ta prover oftare?

– Nej, vi har inte ordentlig koll på vårt vatten. Och ja, vi borde provta mer!

Finns det risk för fler larm?

– Ja, det kommer nog att komma fler ”larm”. Naturliga kvalitetsproblem med till exempel metaller kommer säkert att komma då och då, och mikrobiologiska problem är inte heller otänkbara. Kemikalieanvändning vi har i samhället i dag medför att vi kommer vi att hitta nya problematiska ämnen. Analysmetoder blir bättre och i takt med det kommer vi att se fler ämnen. Ämnen som inte bryts ned kommer förr eller senare ofta till vårt grundvatten, säger Jakob Levén, vid Sveriges geologiska undersökning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.