Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi har en lång tradition av att hjälpa andra”

Debatten om invandring och flyktingmottagande har blossat upp igen. Men Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson är kritisk till hur den förs.

– Det tycks så himla mycket från alla håll, men det finns inget djup i resonemangen.

Långt in i Migrationsverkets högkvarter har den tidigare Säpochefen Anders Danielsson byggt upp ett operativt ledningsrum. På rummets väggar hänger skärmar där han och medarbetarna kan följa flyktingströmmarna i realtid.

På skärmarna syns hur många som söker sig till Sverige i dag, hur många boendeplatser det finns i kommunerna just nu och hur många av Migrationsverkets anställda som är i tjänst.

Rummet är döpt efter Raoul Wallenberg som räddade tusentals judar undan nazisterna. Medarbetarna kallar det ”pling-plong-rummet” på grund av alla skärmar.

När Anders Danielsson tog över som generaldirektör för Migrationsverket 2012 sökte 44.000 människor asyl i Sverige. Nästa år räknar myndigheten med uppemot 95.000 asylsökande.

Siffrorna på pling-plong-rummets skärmar uppdateras i allt hög­re tal.

– Att förutse framtiden är omöjligt, men att förbereda sig för framtiden är möjligt. Läget just nu är rätt stabilt. De flesta som kommer hit är från Syrien. Andelen från Eri­trea har sjunkit något under hösten medan de från östra Balkan har ökat, säger Anders Danielsson.

Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i årets val och vill göra nyvalet till ett val om invandring. Politiker och debattörer med andra politiska tillhörigheter har börjat lyfta på locket till frågan om minskad invandring.

Debatten om invandring och flyktingmottagande har blossat upp igen, om den nu någonsin hade svalnat. Anders Danielsson är redan skapligt trött på den.

– Det tycks så himla mycket från alla håll, men det finns inget djup i resonemanget. Okej, du vill minska invandringen. Säg då hur.

Vad menar du?

– Är Sverige en del i EU? Ja. Har vi skrivit under Genèvekonventionen? Ja. Är det krig i Syrien? Ja. Är Sverige ett bra land att komma till? Ja. Frågan är vad man vill att vi ska ändra på. Att gå ur EU eller ändra på flyktingkonventionen är inte så lätt. Men visst, vi kan göra det miserabelt att komma hit. Då kommer så klart ingen.

Kristdemokraternas Göran Hägg­lund kom nyligen med flera förslag för att minska kostnaden för flyktingmottagandet. Bland annat föreslog han att permanenta uppe­hållstillstånd ska ersättas av tillfälliga tillstånd som gäller i tre år och därefter kan omvandlas till permanenta. Vad skulle det få för effekt?

– Det är en politisk fråga och nu är det valrörelse. Jag varken vill eller kan kommentera enskilda förslag. I så fall måste vi först utreda och bedöma det, och det har vi inte gjort.

Han har mer pressande problem än politiska utspel. Allt fler kommuner har under året börjat sätta sig på tvären och vägra ta emot fler flyktingar. Anders Danielsson har hela tiden sagt att det är makthavarna i riksdagen som måste se till att deras partikamrater i kommunerna tar sitt ansvar.

Men med parlamentarisk osäkerhet och stundande nyval verkar förutsättningarna sämre än någonsin.

– Hittills ser jag ingen stor politisk oenighet i de breda lagren, så ett nytt valresultat borde inte göra någon skillnad. Men vi får se vad som händer under valrörelsen och vad enskilda partier gör.

Sverigedemokraterna vill göra nyvalet till ett val om invandring. Hur ser du på det?

– Personligen är det klart att jag har tankar om det, men det behöver jag inte offentliggöra.

Hur ser du på begreppet ”mass­invandring”?

– Om vi håller oss till fakta: Förra året gav Sverige skydd till cirka 30 000 människor. Samtidigt finns det 6,5 miljoner internflyktingar i Syrien. Libanon har tagit emot 1,5 miljoner människor. Turkiet har tagit emot lika många människor på en månad som EU gjort sedan kriget började. Och så sitter vi i Sverige och pratar om ”massinvandring”. Ett väldigt rikt land med lång tradition av att hjälpa människor. Jag har väldigt svårt att förstå detta.

Även om maktförhållandet inte ändras i nyvalet är SD vågmästare i var fjärde kommun. Det måste få konsekvenser för er?

– Ja, det kan få reella konsekvenser. Det kan bli en intressekonflikt mellan riksdagens beslut om att vi ska leva upp till internationella konventioner, och möjligheten att verkställa det beslutet i kommunerna.

Hur kan ni lösa det?

– Riksdagen har fullkomlig rätt att besluta att det finns en skyldighet att ta emot asylsökande. Tvångslagstiftning alltså. Det är precis det vi gör med ensamkommande barn i dag. Det är det jag kommer säga.

Men många kommuner säger att de helt enkelt inte kan ta emot fler.

– Jag inser att det finns stora skillnader mellan kommunerna som tar emot många, som Östra Göinge och Filipstad, och kommunerna som inte bidrar alls. Men det är en politisk fråga som måste lösas politiskt utifrån de åtaganden Sverige har gjort som stat.

Varför namnger du alltid kommunerna som tar emot många, men inte de som inte gör något alls?

– Jag tycker inte om att peka finger, det ska jag inte behöva göra som myndighetschef. Men Vaxholm och några skånska kommuner är exempel. De säger att det inte finns boendeplatser.

Vad tycker du om det argumentet?

– Jag kan inte värdera deras bevekelsegrunder. Har de inga boplatser så är det väl så. Men det kan inte vara fullständigt okänt för dem att det pågår ett krig i Syrien sedan flera år tillbaka.

Du vill att staten ska ha egna asylboenden.

– Vi vet att tillfälliga boenden är fyra gånger dyrare än ett anläggningsboende. Jag menar att vi kan få ut mer boenden för de pengar vi redan fått. Det är det vi ska titta på.

Var ska man ställa de statliga boendena om kommunerna inte vill ha dem?

– Det är en bra fråga. Men vi har faktiskt ett antal kommuner som visat intresse. Det innebär en långsiktighet för dem.

Fakta. Migration

2014

Hittills i år har över 77.000 personer sökt asyl i Sverige. Migrationsverket räknar med att drygt 80.000 kommer att ha sökt asyl när året är slut. Flest antal människor sökte asyl i september, 9 977 personer, av dem var 3 092 ensamkommande barn.

Fram till och med november i år har 28.680 personer beviljats asyl, av dem kommer 15 462 från Syrien.

2015

Migrationsverkets senaste prognos gör gällande att mellan 80.000 och 105.000 människor kommer söka asyl i Sverige nästa år.

Myndigheten säger att den största utmaningen är boende. I slutet av 2015 räknar myndigheten med att ha 112.000 inskrivna asylsökande, varav de flesta behöver hjälp med boendet. I dag tvingas myndigheten i hög utsträckning förlita sig på provisoriska boenden som vandrarhem och campingstugor.

Av dem som får uppehålls­tillstånd bor många kvar i Migrationsverkets boenden i brist på kommunala boenden. I slutet av nästa år räknar myndigheten med att ha 21.800 personer med uppehållstillstånd som fortfarande är inskrivna i deras system. I år är siffran drygt 13.600.

Danielsson om…

… JO-kritiken mot långa handläggningstider:

Vi är inte nöjda med det. Men det beror delvis på hur många som kommer hit och vilka resurser vi får. Det är sådant jag inte rår över.

... de kritiserade språk­analyserna:

Vi tar till oss av kritiken. Jag ska tillsätta en oberoende utredare som ska gå igenom de juridiska frågorna och om det är en lämplig metod.

... om den nya integrationsministern Morgan Johansson (S):

Vi har träffats tre gånger och det är mest jag som pratat. Han är försiktig i sina svar och jag förstår det. Men jag säger vad jag tycker.

Fakta. Anders Danielsson

Född: 1953.

Yrke: Generaldirektör Migrationsverket sedan 2012.

Bakgrund: General­direktör för Säkerhetspolisen mellan 2007 och 2012. Länspolismästare i Skåne mellan 2002 och 2007. Jurist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.