Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Vi har sagt nej till Säpo”

Säpo har kontaktat teleoperatören 3 för att få direktåtkomst till Sveriges mobil- och datatrafik. ”Vi har avböjt. Det är inte en bra idé”, säger teleoperatören 3:s presschef Erik Hörnfeldt till DN. Även Tele 2 har vägrat att automatiskt lämna ut uppgifter till Säpo.

Teleoperatören 3 bekräftar att Säpo kontaktat företaget och att det pågått samtal under en längre tid om att Säpo ska få direktåtkomst till tele- och datatrafiken.

– Vi har avböjt. Det är inte en bra idé. Vi tror inte att våra kunder skulle vara bekväma med ett sådant system, säger teleoperatören 3:s presschef Erik Hörnfeldt till DN.

Det finns förståelse hos kunderna för att polisen i samband med brottsutredningar ska få tillgång till mejl och uppgifter om telefonsamtal, fortsätter Hörnfeldt.

– Våra kunder förväntar sig att vi ska hjälpa till. Men vi tror att dagens system fungerar bättre. Nu kommer det en begäran från polisen efter ett beslut från en åklagare om att begära ut uppgifterna. Polisen får betala för det arbete vi lägger ned, fortsätter Hörnfeldt.

– Om Säpo nu automatiskt ska få ut uppgifter utan någon kostnad så kan det leda till missbruk, fortsätter Hörnfeldt.

Tele2 vägrar blankt att automatiskt lämna ut uppgifter till Säpo.

– Vi på Tele2 har, från dag ett, varit väldigt tydliga med att det här fullständigt uteslutet för oss. Det har vi redogjort för i remissvar och möten med Säpo, säger Tele2:s chefsjurist Stefan Backman till TT.

– Vi vet att integriteten är otroligt viktig för våra kunder och det här är väldigt integritetskänsliga uppgifter, fortsätter han.

Enligt Ekot sitter Säpo just nu i förhandling med operatörer.

– Med oss sitter de definitivt inte i någon förhandling. Vi har sagt blankt nej.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.