Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Vi har uppmuntrats att arbeta på det här sättet”

Rikspolischefen Bengt Svenson har i hårda ordalag kritiserat att Skånepolisen registrerat tusentals romer. Nu går en erfaren polischef till motattack.
– Bengt Svenson har uppmuntrat oss att arbeta på det här sättet, säger Peter Springare, rotelchef för grova brott vid länskriminalen i Örebro.

Efter DN:s avslöjande om att polisen i Skåne upprättat ett register med över 4 000 romer reagerade rikspolischef Bengt Svenson med bestörtning.

Sedan dess har DN avslöjat ännu ett register med romer.

– Jag är så jädrans besviken över hur det här hanterats, så jag har svårt att hitta ord, sa Bengt Svenson och slog samtidigt fast att Skånepolisen sannolikt brutit mot lagen.

Kritiken fick Peter Springare, en polischef i Örebro med lång erfarenhet av utredningsarbete, att reagera.

– Bengt Svenson far ut i något slags panikartat fördömande av Skånepolisen och sågar dem rakt av. Så kan man inte göra. Han borde veta hur vi jobbar i de här delarna, och det vet han naturligtvis.

Enligt Peter Springare, som ledde utredningen av serievåldtäkterna i Örebro, arbetar alla landets polismyndigheter på samma sätt som kollegerna i Skåne.

– Det här är inga konstigheter. Det förekommer i varenda myndighet.

De senaste decennierna har polisens underrättelsearbete prioriterats.

Kriminalunderrättelserotlar har skapats på regional nivå och särskilda analytiker anställts.

– Det är något som Bengt Svenson varit med och byggt upp och vurmat väldigt hårt för och vill befästa, säger Peter Springare.

De skärmdumpar av registren som DN publicerat är inga nyheter för Peter Springare.

– I det underrättelsebaserade arbetet är det sådana här registreringar, sådana här släktträd det handlar om. Det är särskilda dataprogram som är till otrolig hjälp för oss som håller på med spaningsarbete.

Av avslöjandena som kommit fram i DN och andra medier de senaste dagarna har Peter Springare reagerat på att en del uppgifter i Skånepolisens register verkar gamla, och att avlidna borde ha plockats bort.

Annars menar han att det finns naturliga förklaringar till större delen av uppgifterna i registren.

– Det ligger i sakens natur att när man kartlägger kriminella försöker man komma på hur de rör sig, vilket umgänge de har, hur de lever. Det är klart att det då kan bli mycket namn och människor som kommer med, säger Peter Springare.

Att registrera efter etnicitet anser han är förkastligt men han kan förstå att det blir så:

– Om det visar sig när det kommer in underrättelseuppgifter, att det handlar om romer är det naturligt att när man börjar bygga upp de bitarna, handlar det mest om romer. Det hade lika gärna kunnat handla om albaner, som i den så kallade albanligan i Göteborg, säger Peter Springare.

Enligt Aftonbladet har Skåne­polisens register över romer funnits sedan 2005. Det finns inget krav på att kasta underrättelsematerialet när den ursprungliga utredningen är över, menar Peter Springare:

– Givetvis måste man göra revideringar och ta bort personer som inte är aktuella längre. Men rent generellt så kan en sådan här kartläggning ligga kvar i flera år.

Rikspolischefen Bengt Svenson säger i en kommentar att polisen måste bedriva ett kvalificerat under­rättelsearbete för att förebygga och beivra brott inom ramen för rådande lagstiftning.

– Det är inte underrättelsearbetet eller släktträden jag kritiserar Det är den stora omfattningen och att det finns barn i registren. Jag har aldrig under mina 30 år som polis haft problem med spädbarn.

– Skulle utredningen visa att ­registret förts enbart på etniska grunder är det oerhört allvarligt. Det här är ett hjälpmedel regering och riksdag givit oss och det måste vi sköta korrekt och bedriva en ­aktiv registervård, säger Bengt Svenson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.