Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-kommer-fortsatta-leta-tills-vi-hittar-honom/

Sverige

”Vi kommer fortsätta leta tills vi hittar honom”

Bild 1 av 2 Foto: Maria Eriksson
Hundratals människor i gula reflexvästar, utrustade med pannlampor och ficklampor hjälper till i sökandet efter försvunne pojken.
Bild 2 av 2 Hundratals människor i gula reflexvästar, utrustade med pannlampor och ficklampor hjälper till i sökandet efter försvunne pojken. Foto: Maria Eriksson

När falkenbergarna kom från jobbet på onsdagen åkte de direkt till fotbollsarenan där Missing People hade sin samlingsplats. Hundratals människor i gula reflexvästar, utrustade med pannlampor och ficklampor, väntade på att bli tilldelade en gruppledare och karta för att delta i sökandet. 

Rätta artikel

Området där den försvunne pojken bor söktes igenom extra noga. Boende uppmanades att leta i olåsta förråd, garage, trädgårdar och i naturen intill sina hus. Polisen Per Torstensson gick skallgång i alla grönområden.

– Vi kommer hålla på tills vi hittar honom, säger Per Torstensson.

Polisen Per Torstensson.
Polisen Per Torstensson. Foto: Maria Eriksson

Men det var inte bara vanlig skallgång. Joggingföreningar och mountainbikeföreningar samlades för att kunna söka av större områden. Missing People uppskattade att runt 800 personer deltog i sökandet samtidigt. 

– Det här är den största sökinsatsen som jag har varit med om hittills, säger Missing Peoples presstalesperson Tessan Jigfjord, vanligtvis operativ chef i Jönköping.

– Att så många vill hjälpa till beror på att det är ett barn som saknas. Alla som har barn kan sätta sig in i situationen, säger Tessan Jigfjord.

För att hjälpa sökarna att förstå hur ett barn med downs syndrom kan agera i en sådan här situation har föräldrar till barn med syndromet informerat Missing People om att de här barnen kan se det hela som en lek, att barn kan gå väldigt långt och att de är duktiga på att gömma sig.

I väntan på att få en gruppledare tilldelad sig, som ansvarar för kartan och att gruppen håller ihop, höll sökarna sig varma med kaffe och mackor från bland annat Frälsningsarmén i Halmstad.

Antalet sökare var så många att reflexvästarna och ficklampor tog slut, trots att företag skänkt lampor. Flera privatpersoner skänkte säckvis med lampor med nya batterier.

– När vi behöver sova har vi folk från hela Sverige som är beredda att komma hit och fortsätta leta. Många från Stockholm är beredda att åka hit i morgon bitti, säger Tessan Jigfjord.

Johan Lemnell och hans kompisar väntade på att komma iväg ut och leta.

– Vi känner honom och har varit med och letat sedan klockan tio i går kväll. Det är lite jobbigt att stå och vänta på kartor, men att hjälpa till är självklart, säger en klart rörd Johan Lemnell.

För de som medverkar i sökandet gäller hårda regler om sekretess. Man tar inga bilder och pratar inte om vad man kan hitta. Just den här sökinsatsen är initierad av polisen, vilket gör att det är polisen som styr var Missing People ska leta.

Några av de som letade i området där pojken bor var familjen Carlsson och Mobjer som bor grannar med honom och känner till området väl.

– Vi försöker komma på ställen där det är extra mörkt, runt hus som ser tomma ut och där ingen är hemma. Vi har varit med och letat sedan i tisdags. Det känns bra att hjälpa till, vi hade inte bara kunnat sitta hemma och vänta. Vi känner med familjen. Vi har barn i samma ålder och bor i samma område, säger Jeaneth Carlsson, som på onsdagskvällen letade ihop med döttrarna Isabel och Tilda.

Läs mer:

Tolvårig pojke med Downs syndrom försvunnen i Falkenberg