Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Vi måste ha en plan för 180 000 asylsökande”

Om två veckor ska Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson presentera sin sista prognos för 2015.
Om två veckor ska Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson presentera sin sista prognos för 2015. Foto: Paul Hansen

Innan veckan är över kommer antalet asylsökande att passera den hittills högsta noteringen från 1992. Håller trenden i sig kommer nästan 180 000 människor att söka asyl i Sverige under 2015.

– Vi måste ha planering för att det kan inträffa, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Sverige kommer i år att slå alla tiders rekord för antalet asyl­sökande. Senast i dag passeras förra årets helårsnotering på 81 301 asylsökande och innan veckan är över har även rekordsiffrorna från 1992 överstigits. Då bidrog krigen i ex-Jugoslavien till att 84.018 människor sökte sig till Sverige.

Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket, tycker inte att det går att jämföra dagens situation med Balkankrisen.

– Glöm inte bort att det var vid ett tillfälle sommaren 1992. Nu är det högre nivåer och under en längre tid. Det är ett helt annat läge i dag, säger han.

De senaste dagarna har antalet människor som söker sig till Sverige fortsatt att öka. Både i måndags och tisdags slogs rekord då 1.495 respektive 1.507 människor sökte asyl i Sverige. De senaste dagarna har det kommit så många att alla inte har hunnit registreras samma dag.

– Vi hade ett nytt läge för fyra veckor sedan då vi kom upp i över tusen om dagen. Nu har vi i två dagar i rad varit uppe i 1 500. Det är för tidigt att säga om det är tillfälligheter, men det kan vara ett nytt läge igen och då måste vi anpassa oss efter det. Vi får flytta horisonten hela tiden, säger Anders Danielsson.

Under de senaste sju dagarna har i snitt 1.140 personer sökt asyl i Sverige. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer nästan 180.000 människor att ha sökt sig till Sverige under 2015.

Om man räknar på snittet i september, som var lägre, kommer antalet asylsökande under 2015 ändå att hamna strax under 150.000.

– Vi har planering för rejäl höjd och tar man rejäl höjd är man inne i de här spannen som du talar om. Det är enkel matematik. Vi gör ingen bedömning nu, men måste ha planering för att det kan inträffa, säger Anders Danielsson.

Om två veckor ska Migrationsverket presentera sin sista prognos för 2015. Danielsson vill inte föregå den officiella presentationen och betonar att det finns många variabler som är svåra att förutse.

Normalt brukar antalet flyktingar som söker sig till Sverige minska under november och december. Dåligt väder och kallare vatten leder till att färre försöker ta sig över Medelhavet. Men Migrationsverkets analytiker är tveksamma till om strömmen flyktingar kommer att avta detta år.

– Där finns en osäkerhetsfaktor. Tidigare tog man Medelhavsrutten, nu går man över Balkan. Det är kortare, billigare och säkrare, säger Anders Danielsson.

Den kanske viktigaste pusselbiten är vad som händer på EU-nivå. Regeringscheferna i EU har inom kort ännu ett toppmöte om flyktingkrisen.

– Här handlar det ytterst om vad som kommer att ske i EU, vilka beslut som kommer att tas. Det är oerhört svårt att förutse vad som kommer att ske, säger Anders Danielsson.

Mest akut för Migrationsverket är att hitta tak över huvudet till alla som kommer till Sverige. Ännu har verket inte börjat använda de evakueringsplatser som finns.

– Hittills har vi klarat det. Det finns en bortre gräns för allting, det förstår jag också, men planeringen bygger hela tiden på att fixa nytt, fixa nytt, fixa nytt, säger Anders Danielsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.