Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi måste hitta sätt att minska smittan”

Karolinska hamnar på tredje plats på listan.
Karolinska hamnar på tredje plats på listan. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Nästan var tionde patient smittas av sjukdomar när de lagts in på sjukhus. Det visar nya siffror som DN tagit del av. En förklaring kan vara dålig hygien. – Vi måste hitta nya sätt att minska smittan, säger Petra Hasselqvist på Sveriges Kommuner och landsting (SKL).

Andelen vårdrelaterade infektioner har minskat stadigt de senaste åren. Men nu är trenden är bruten. 9 procent av patienterna på sjukhusen drabbades av vårdrelaterade infektioner i höstas jämfört med 8,9 procent i våras, visar undersökningen som presenteras i dag.

– Tyvärr verkar minskningen vi sett tidigare ha planat ut. Det är vi naturligtvis inte nöjda med, säger Petra Hasselqvist, som är handläggare för vård och omsorg på SKL.

Mätningen visar att 1 729 patienter fick en vårdrelaterad infektion under andra halvan av oktober. Smittan sprids mest på stora regionsjukhus. Flest infekterade, 12 procent, har Linköpings universitetssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset och Skånes universitetssjukhus i Lund. Orsaken anses vara att dessa har flest svårt sjuka patienter. På Mälarsjukhuset i Eskilstuna har andelen fall ökat från 7,8 procent till 12,3 procent sedan i våras.

– Vi har drabbats av ett oförklarligt bakslag och måste analysera vad som hänt. Följsamheten till basala hygienregler har ju förbättrats sedan förra mätningen, säger Svante Sjödin, patientsäkerhetschef på landstinget Sörmland.

DN har granskat smutsen och städningen på landets sjukhus. Någon direkt koppling mellan dålig städning och vårdrelaterade infektioner görs inte av landstingen, även om rengöringsmedlet Klorin ofta är den självklara lösningen när smitta sprids. Fokus ligger i stället på personalens hygienregler och handdesinfektion.

Varför kopplas inte städning till smittorisken?

– Självklart är det viktigt att det är rent runt patienterna. Men det finns inga studier som påvisar att dålig städning leder till vårdrelaterade infektioner, även om sunda förnuftet säger det. Det kanske är nästa steg för att hitta nya sätt att minska spridningen, säger Petra Hasselqvist.

Läs mer: Sjukhusen slarvar med att städa sina toaletter.

Region Skånes revisorer har i höst slagit fast att städningen är en fara för patientsäkerheten vid Skånes universitetssjukhus.

– Städkvaliteten här är ett bekymmer ur patientsäkerhetsperspektiv, kontrollen av både vårdhygien och städning måste bli bättre, säger revisorn Jan-Åke Leijon.

Stockholms läns landsting har just tagit fram en handlingsplan som ska minska de vårdrelaterade infektionerna till 9 procent före 2015.

– Ett av våra vapen är bättre städrutiner, framför allt för att stoppa diarrésjukdomar. Vi kräver också att inte bara vårdpersonal utan även patienter och anhöriga följer hygienreglerna och tvättar händerna ordentligt eller informerar dem om att det är olämpligt att besöka sjukhusen, säger chefsläkare Henrik Almkvist.

SKL:s undersökning visar att vårdpersonalen blir bättre på vårdhygien. Sju av tio följer de basala hygien- och klädreglerna. I Dalarna och Kronoberg följer bara hälften hygienreglerna jämfört med nio av tio i Jönköping och Västmanland. Sämst är läkarna.

– Alltför många struntar i att sprita händerna före besök. Det är ju en enkel sak som är väldigt effektiv för att minska smittspridning, säger Petra Hasselqvist.

Kostnaden för en vårdrelaterad infektion innebär att patienten i snitt tvingas till fyra extra vårddygn på sjukhus.

– Det är en stor samhällskostnad men framför allt ett lidande för patienter. Vårt mål är att få bort alla undvikbara vårdrelaterade infektioner, säger Petra Hasselqvist.

Läs mer: Var femte patient klagar på snusket.

Skicka in dina bilder av sjukhussmutsen – så här gör du.

Sjukhus med flest vårdrelaterade infektioner

Siffrorna gäller hösten 2012 (procent)

Linköpings universitetssjukhus 12,8
Mälarsjukhuset, Eskilstuna 12,3
Karolinska 12,2
Skånes univ.sjukhus, Lund 12,0
Uddevalla sjukhus 11,8
Gävle sjukhus 10,8
Sundsvalls sjukhus 10,7
Akademiska, Uppsala 10,5
Sahlgrenska sjukhuset 10,3
Norrlands universitetssjukhus 10,2
Skånes univ.sjukhus, Malmö 10,1
Örebro univ.sjukhus 9,7
Helsingborgs lasarett 9,4
Växjö centrallasarett 9,3
Hallands sjukhus, Halmstad 8,9
Södra Älvsborgs sjukhus 8,8
Visby lasarett 8,8
Blekingesjukhuset, Karlskrona 8,5
Kalmar länssjukhus 8,0
Falu lasarett 8,0
Vrinnevisjukhuset, Norrköping 8,0
Kristianstads sjukhus 7,9
Södersjukhuset 7,9
Skaraborgs sjukhus, Skövde 7,6
Östersunds sjukhus 6,6
Norra Älvsborgs länssjukhus 6,3
Centralsjukhuset, Karlstad 6,3
Sunderby sjukhus 6,0
Capio S:t Görans sjukhus 5,8
Västerås sjukhus 5,2
Länssjukhuset, Ryhov 4,7


Källa: SKL

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.