Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Vi ska inte samla känslig information”

Sveriges Radio får massiv kritik efter DN:s avslöjande om åsiktsregistrering på ”Ring P 1”. Nu stoppar ledningen projektet. – Det är helt galet, det är klart att vi inte ska samla in den typen av känslig information om människor, säger Björn Löfdahl, tjänstgörande vd på Sveriges Radio.

Sveriges Radio anmäldes i går, fredag, både till Datainspektionen och till polisen för att ha registrerat lyssnarnas åsikter i programmet ”Ring P 1”. Under flera år har de som ringt till programmet registrerats för att inte samma personer ska komma med i sändning flera gånger.

Men enligt nya direktiv, som DN avslöjade i går, ska även lyssnarnas åsikter registreras i ”telefondatabasen”. I ett internt brev från projektledaren för ”Ring P 1” gavs också ordern att inte prata om databasen med utomstående.

Efter DN:s avslöjande fick programledningen hård kritik från ”Ring P1:s” lyssnare och de egna programledarna.

Även från politiskt håll väckte avslöjandet ilska.

– Den här typen av åsiktsregistrering är fullständigt oacceptabel. Att det dessutom sker i ett sådant forum som ”Ring P 1” i Sveriges Radio är minst sagt graverande, säger Johan Linander, riksdagsledamot för Centerpartiet och vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Samtidigt bestämde Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund att låta jurister titta på fallet för att se om de kan inleda en granskning. Medier är undantagna personuppgiftslagen, pul, men enligt Gräslund kan det ändå finnas skäl för DI att göra en granskning.

– Enligt personuppgiftslagen måste man ha tillräcklig hög säkerhet och de reglerna skulle kunna gälla i det här fallet, säger Göran Gräslund.

”Ring P1:s” databas var tillgänglig på intranätet och skyddades inte ens av ett lösenord.

Sveriges Radios programdirektör och tjänstgörande vd Björn Löfdahl granskade i går ”Ring P1:s” ”telefondatabas”. I ett pressmeddelande och även i en intervju med DN påstod han att de inte hittat några uppgifter som påminde om åsiktsregistrering.

Enligt Löfdahl handlar det om ett förslag som nu inte ska genomföras. Under några veckor ska det ha testats men utan att åsikter registrerats, enligt honom.

– Det finns ingenting som liknar ett åsiktsregister, vi har tittat på längden och tvären, säger Björn Löfdahl.

Dagens Nyheter har tillgång till mycket säkra uppgifter som visar att registret är fullt av personer vars åsikter har registrerats. När vi ställer motfrågor medger Björn Löfdahl till slut att det finns åsikter registrerade. Ett exempel sökte Björn Löfdahl själv fram i databasen på ordet ”rasistiskt”. På registerkortet står det enligt Löfdahl: ”Han vill tala om asylslottet i Värmland, han vill tala om vad de kostar svenska skattebetalare och det är inga små summor.” Personen är registrerad med namn, ålder, bostadsort och i slutet av texten har någon skrivit sin uppfattning av personen.

– Här står det faktiskt ”rasistisk”, säger Björn Löfdahl.

Som ett omdöme om den personen?

– Ja.

Hur ser du på det?

– Nej, man kan inte skriva så, här ser man risken med just det här.

Du säger ju att det inte har skett men det här visar ju att det stämmer det vi skriver?

– Ja, men det måste ligga i det här experimentområdet som vi inte ska använda, säger Björn Löfdahl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.