Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi tar det här på största allvar”

Datainspektionen ser mycket allvarligt på DN:s uppgifter om att polisen kartlägger romer i ett särskilt register. Myndighetens jurister utesluter inte att inleda en granskning, men avvaktar Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden tillsyn i ärendet.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden inledde en tillsyn av romernas registrering på förmiddagen och kommer att under tisdagen besöka Skånepolisen. 

– Vi har parallell tillsyn över samma område när det gäller känsliga personuppgifter. Men de är huvudmyndighet när det gäller personuppgifter som polisen hanterar. Därför avvaktar vi vad de kommer fram till, säger Cecilia Bergman är jurist på Datainspektionen och specialiserad på de brottsbekämpande myndigheterna.

Redan på måndagsmorgonen, när uppgifterna om Skånepolisens kartläggning blev känd efter DN:s avslöjande reagerade Datainspektionen.

– Vi tar det här på största allvar. Det är klart att vi kommer att se över det här med anledning av medieuppgifterna, säger Bergman.

Läs mer: Polisen kartlägger romer i särskilt register

Nu kommer myndigheten att hålla fortlöpande kontakt med den andra myndigheten, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

– Beroende på hur deras tillsyn utvecklar sig kan det leda till att vi också inleder en tillsyn. Vi håller oss uppdaterade hela tiden eftersom det är en sådan allvarlig typ av behandling av personuppgifter, säger Cecilia Bergman.

Det är inte tillåtet för polisen att registrera personer enbart på grundval av deras etniska härkomst. Däremot ger polisdatalagen utrymme för att komplettera en registrering som gjorts av andra skäl med etniska uppgifter. Kravet är dock att detta är absolut nödvändigt för brottsbekämpningen.

Enligt DN:s uppgifter förekommer helt ostraffade personer, till och med barn, i polisens register över romer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.