Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Vi var för tunna, vi lyckades inte förnya oss”

Nu utmanar Jan Björklund Moderaterna i den ekonomiska politiken. Alliansen förlorade för att man inte vågade vara offensiv när det gäller problemen på arbetsmarknaden, menar FP-ledaren. Inför valet 2018 kräver Björklund borgerligt nytänkande – och det gäller även försvarspolitiken.

Jan Björklund tar emot i Folkpartiets nya lokaler i riksdagshuset. Själv har han lämnat utbildningsdepartementet efter åtta år men hans partikamrater är också nyinflyttade här. I en symbolisk rockad har de fått lämna plats för nyinvalda sverigedemokrater.

Björklund har snabbt växlat om från statsrådsrollen till att vara oppositionspolitiker. Attackerna mot regeringen Löfven är täta och hårda. Men i en intervju med DN gör han klart att han inte heller tänker stryka sina allianskolleger medhårs.

Bara några mil från Helgeandsholmen pågår den militära operationen i Stockholms skärgård. De händelserna, tillsammans med ­tidigare ryska kränkningar i luften, måste enligt Björklund leda till att alliansen omprövar sin försvarspolitik.

– Sverige behöver göra en betydande upprustning av försvarsförmågan. Vi talar sannolikt om mångmiljardklassen utöver försvarsberedningens beslut, säger Folkpartiledaren.

Han är självkritisk till hur alliansen har bidragit till nedrustningen. Samtidigt beskriver han en dragkamp bakom kulisserna mellan Moderaterna och Folkpartiet om försvarspolitiken.

 

– Vi har både 2009 och nu försökt dra åt ett annat håll men vi har misslyckats med att övertyga andra.

Ett förstärkt kustförsvar, någon form av begränsad värnplikt och ett närmande till Nato är förslag som Björklund vill ha gehör för.

Men ska de borgerliga återvinna väljarnas förtroende krävs det enligt honom en omprövning som är betydligt större än så. FP-ledaren anser att det program som de borgerliga partierna gick till val på inte höll måttet.

– Vi var för tunna. Väljarna vill veta vad som är idéerna och visionerna framåt men vi lyckades inte förnya oss. 2006 hade vi ett väldigt offensivt program. 2010 var det fortfarande hyfsat offensivt, men inte 2014. Det blev inte tillräckligt spännande, säger Jan Björklund.

Han menar att de borgerliga måste erkänna detta för att kunna utvecklas och återta makten 2018. Då måste känsliga frågor upp på bordet, konflikter som legat och skavt länge och som direkt har att göra med alliansens fundament, arbetslinjen.

Att den ekonomiska politiken nästan helt har varit Moderaternas revir är enligt Björklund ett skäl till att alliansen inte förmådde förnya sig. Idéer från FP och de andra partierna har inte fått genomslag.

– Moderaterna har genom sina företrädare varit väldigt skickliga på att dominera där. Folkpartiet hamnade utanför tunga områden som finanser, skatter, arbetsmarknad och socialförsäkringar och det går tillbaka ända till regeringsbildningen 2006. Nu behöver vi bredda oss på det ekonomisk-politiska fältet, säger Björklund.

En viktig del i Fredrik Reinfeldts omdaning av Moderaterna var beslutet att inte utmana facken och i synnerhet LO när det gällde grundläggande regler på arbetsmarknaden. Detta bromsade enligt Björklund alliansen och byggde in en motsättning som ännu inte är löst.

– Moderaternas linje har varit väldigt försiktig. Jag menar att vi borde ha gått vidare med en reformering av arbetsmarknaden. Då får man förstås en debatt med facken men den måste vi våga ta för syftet med alliansen är att förändra Sverige, det är därför alliansen finns, säger Björklund.

Det han och Folkpartiet vill, liksom Centern, är att ändra Las och turordningsreglerna vid uppsägning. Kompetens, inte anställningstid, ska vara avgörande, anser FP.

– Den internationella konkurrensen gör att i snabbare takt kommer gamla företag att slås ut och nya växa fram. Människor måste byta arbete oftare. Las ger en väldig inlåsning. Om man är lite till åren och har jobbat länge så är det ju en jättelosergrej att byta arbetsgivare, säger Björklund.

En mer flexibel arbetsrätt vill FP kombinera med generösare a-kassa och bättre möjligheter till vidareutbildning. Hit hör också lägre ingångslöner för unga för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Detta är enligt Björklund viktigt även för att lyckas integrera flyktingar och invandrare. Här ser han också anledning till borgerlig självkritik, inte minst mot bakgrund av Sverigedemokraternas framgångar.

– Där har vi misslyckats, säger FP-ledaren.

Björklund sänder tydliga signaler till dem som nu ska ta över ledningen av Moderaterna. Tiden har enligt honom sprungit förbi den försiktiga hållning som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lade fast när det gällde arbetsmarknaden.

– 2006 var det klokt för det fanns andra saker att göra först. Nu är vi i ett skede när det är den här typen av frågor vi måste ge oss på. Vi kommer inte att kunna köra ”business as usual” inom alliansen 2018. Det gjorde vi lite för länge och det kostade oss regeringsmakten.

FP-ledaren vill att partiet efter höstens budgetprocess fokuserar på att utveckla sin egen politik. Det långsiktiga målet ser han dock tydligt.

– Jag är övertygad om att nästa gång det blir val kommer alliansen att försöka återta regeringsmakten med ett gemensamt program.

Fakta.Jan Björklund

Född: 1962, uppvuxen i Skene i Västergötland.

Bor: Bromma i Stockholm.

Familj: Fru och två söner.

Utbildning: Officersexamen. Arbetade inom försvaret 1982–1994, tog avsked som major.

Politisk karriär: Medlem i Folkpartiets ungdomsförbund 1976, andre vice ordförande 1985. Ledamot i FP:s partistyrelse sedan 1990. Kommunalpolitiker i Stockholm 1994–2006, profilerade sig inom skolpolitiken. Invald i riksdagen 2006 men utnämndes direkt till skolminister. Efterträdde Lars Leijonborg som partiordförande 2007 och blev då utbildnings­minister. Riksdagsledamot efter valet 2014.

DN

Jan Björklund om…

… samarbete över blockgränsen

”Fortsätter regeringen så här så är pratet om en samarbetsregering ju bara blaha blaha. Det är en vänstersväng utan like vi ser nu.”

… sin framtid som partiledare

”Jag upplever mitt stöd som starkt och jag är beredd att fortsätta leda Folkpartiet, både för att återta regeringsmakten 2018 och medverka i en ny regering.”

… om skolan som profilfråga

”Vi har ett mycket starkt förtroende i den frågan och kommer att fortsätta jobba mycket med den men det räcker inte. Folkpartiet måste bredda sig.”

Hans Rosén

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.