Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vi vill inte ha skattediskussion”

Riskkapitalisterna bakom kritiserade Carema Care ”vill inte ha en diskussion om skatteupplägg”, enligt Tritons Magnus Lindquist. Därför ska man nu börja betala svensk vinstskatt. Men Lindquist menar att de flesta uppmärksammade fall av vanvård är felaktigt återgivna.

Ägarbolagen till det kritiserade omsorgsföretaget Carema Care, Triton och KKR, tillkännager i en annons i DN att de efter kritiken kommer att omvandla ett mångmiljardlån till aktiekapital.

– Ja, det gör att om vi gör vinster i Carema Care kommer vi att betala skatt i Sverige på de vinsterna, förklarar Magnus Lindquist på Triton till DN.se.

Blir det inte mindre pengar över till er då?

– Det är korrekt.

Men ni är riskkapitalbolag, vill ni inte tjäna pengar?

– För att få till stånd en bra dialog kring kvalitet vill vi inte ha en diskussion om skatteupplägg. Även om det upplägg vi haft följer svensk lag har vi kommit fram till att det inte är lämpligt.

– Vår målsättning är att utveckla ledande kvalitetsföretag inom omsorg och sjukvård. Då måste vi fokusera på kvalitet och lyssna på uppdragsgivare och politiker och göra det som långsiktigt är bäst för verksamheten, säger Magnus Lindquist, som även är styrelseledamot i koncernen Ambea, där Carema ingår.

Magnus Lindquist och KKR:s Henrik Kraft skriver i helsidesannonsen att flera av de händelser som uppmärksammats inte är korrekt återgivna. Lindquist exemplifierar med uppgiften att en man på Korsnäsgården i Falun skulle ha lämnats att dö framför tv:n.

– Det är absolut mer än hälften som rapporterats som varit missvisande på ett eller annat sätt, helt fel eller inte fullständiga.

Om rapporteringen varit felaktig, varför ska ni då be om ursäkt?

– Helt enkelt för att det finns fall som varit korrekt återgivna. Det är fall som aldrig ska uppstå och som vi beklagar.

På vilket sätt skulle privat driven äldrevård vara bättre än kommunal?

– Som vi ser det är det helt enkelt att man genom att fokusera på kvalitet och att utbilda, träna och motivera sina medarbetare kan få bättre service och bättre bemötande och i slutänden bättre upplevd kvalitet.

Men verksamheten är ändå i grunden skattefinansierad.

– Ja, och nästa steg är att man i många fall också kan göra det billigare än om man gör det i offentlig regi. Det innebär en besparing för staten och skattebetalarna. Man får bättre kvalitet till ett lägre pris.

Att döma av en del exempel i medierna verkar besparingar ha skett på bekostnad av de boende?

– Det är inga besparingar på bekostnad av de äldre, utan det är enskilda incidenter. Vi har 12.000 medarbetare i koncernen, och de flesta gör ett fantastiskt jobb. Det är några få enskilda incidenter, som i sig inte ska ske. Vi måste ha nolltolerans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.