Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Victoria invigde flyktingminne

Kronprinsessan Victoria gav sig in i en skojfrisk dialog med publiken när hon ihop med Norges kronprins Haakon invigde ett monument över svensk och skånsk flyktingmottagning i Ramlösa brunnspark.

När prinsessan uttalade Ramlösa med långt a protesterade publiken och leende lät hon då publiken i talkör fylla i nästa gång hon nämnden namnet.

Minnesmärket Bortom vågorna, av konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz, minner om när Skåne och just Ramlösa tog emot flyktingar undan nazismen på 40-talet och flyktingar från Ungern 1956. Liksom övriga talare kopplade Victoria minnena till nutiden.

– Vi ska inte bara minnas vår historia, utan också tillämpa våra kunskaper, sade hon.

De kungliga anlände till ceremonin i en av de vita bussar som fraktade koncentrationslägerfångar från Tyskland i krigets slutskede. Flera inbjudna gäster hade egna flyktingupplevelser i bagaget.

Arne Melchior, tidigare dansk minister, kom som judisk flykting till Sverige 1943.

– Det är svårt att vara flykting. Glöm aldrig det, sade han.

Bakom arrangemanget stod Region Skånes beredning för integration och mångfald. Ordföranden Rolf Tufvesson (KD) vill med hjälp av historien bekämpa bilden av ett trångsynt och främlingsfientligt Skåne.

– Utveckling och framgång springer ur kulturernas möten, sade han.

Tre flyktingvågor

Skåne och Ramlösa brunn tog emot tusentals flyktingar i tre vågor 1943, 1945 och 1956.

1943: De tyska nazisterna stärker greppet om det ockuperade Danmark. Danska judar hotas av omedelbar deportation till koncentrationsläger. De flyr över Öresund i fiskebåtar eller hemsnickrade farkoster. På en enda dag, den 4 oktober, anländer ett tusental våta och utkylda flyktingar.

1945: I andra världskrigets slutskede hämtas fångar från koncentrationsläger i den samnordiska aktionen "De vita bussarna". Många är i mycket dåligt skick när de anländer till Skåne. Enligt skilda beräkningar omfattade aktionen mellan 15.000 och 30.000 personer.

1956: Den folkliga revolten i Ungern stoppas av Sovjetunionen. Cirka 200.000 ungrare flyr landet. Cirka 6.000 tar sig till Sverige, många tillbringade sin första tid i Skåne. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.