Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vidareutbildning ska lyfta rektorer

Sveriges rektorer ska tillbaka till skolbänken för att bli bättre på sitt jobb. Det vill Socialdemokraterna som nu presenterar en ny satsning på en obligatorisk vidareutbildning av rektorer.

Socialdemokraternas nya förslag innebär att rektorer som genomgått den redan obligatoriska rektorsutbildningen dessutom måste fortsätta att vidareutbilda sig vart femte år.

– Rektorerna är tillsammans med lärarna de mest centrala personerna för att vända utvecklingen i den svenska skolan. Men kunskap och kompetensutveckling är en färskvara. Därför vill vi skärpa kraven på att de är uppdaterade på de senaste metoderna och forskningen, säger Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Ibrahim Baylan.

Satsningen innebär en permanent fortsättning på rektorslyftet, en statlig utbildningssatsning för rektorer som infördes på prov 2011.

Enligt Skolverkets utvärdering har de rektorer som deltagit i rektorslyftet varit mycket positiva. Men utvärderingen visar också att lärarna inte alls upplever samma positiva effekter av att deras chefer utbildar sig.

– Jag tror inte heller att det märks direkt när någon varit på utbildning men jag hoppas att det får effekter i längden både vad gäller det pedagogiska ledarskapet och lärarnas arbetsmiljö, säger Ibrahim Baylan.

Det har varit svårt att locka rektorer till utbildningen. Är det rätt sätt att tvinga dit dem?

– Ja, jag tror inte att det har handlat om att rektorerna inte vill utbilda sig utan att förutsättningarna har varit dåliga. Med en obligatorisk utbildning blir det inte en diskussionsfråga mellan rektor och arbetsgivare.

Både Skolverket, Skolinspektionen och internationella undersökningar som Pisa understryker rektorns ansvar för att förbättra skolans resultat. Många svenska rektorer anser att administrativa arbetsuppgifter tar för mycket tid från det pedagogiska ledarskapet. Därför har Socialdemokraterna sedan tidigare föreslagit införandet av intendenter som ska avlasta rektorerna.

Socialdemokraternas satsning på rektorslyftet ska kosta 50 miljoner kronor årligen och beräknas kunna vidareutbilda över 1 000 rektorer per år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.