Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vigselring runt morot blev världsnyhet

Lena Påhlsson i Långlet norr om Mora tappade vigselringen – 16 år senare återfanns den runt en morot i grönsakslandet. På kort tid har den otroliga berättelsen gått från att vara riksnyhet till att bli en världsnyhet.

Det var i slutet av december som DN.se kunde berätta om det ofattbara fyndet som Lena Påhlsson gjorde i grönsakslandet. 1995 hade hon tagit av sig sin vigselring och lagt den på diskbänken, varefter den var spårlöst försvunnen. Men 16 år senare dök den upp igen, runt en morot. Förmodligen hade vigselringen hamnat i komposten tillsammans med potatisskalen i vasken, och på så vis hamnat i grönsakslandet.

Nyheten om moroten och vigselringen väckte snabbt reaktioner i omvärlden. Ett otal läsare hörde av sig till DN.se med liknande historier, men nyheten stannade inte innanför rikets gränser.

Lena Påhlssons "morotsring" blev på kort tid en av de mest lästa nyheterna i Storbritannien, där den snappades upp av BBC . Lena Påhlsson i Långlet blev "Lena Paahlsson near Mora", och det brittiska etermedieföretagets fynd i det svenska grönsakslandet fick ännu fler utländska medieföretag att haka på morotstrenden.

"Swedish woman finds long-lost ring growing on a carrot" har pumpats ut på telegramlinor runt om i världen av nyhetsbyråer som Reuters och AFP. En sökning på Google på "wedding ring" och "carrot" ger över två miljoner träffar. Och moroten och vigselringen är fortfarande föremål för nyheter. Så sent som den 31 januari hörde Kyushuu Asahi Broadcasting Corporation i Japan av sig till DN om kontaktuppgifter till Lena Påhlsson för att göra ett reportage om ringen runt moroten.

Lena Påhlsson själv säger att uppmärksamheten har varit överväldigande.

– Jag tycker att det är helt otroligt att det har varit sådant intresse. Det har farit runt jorden, och man har fått en annan syn på media, hur fort det går. Jag har sett min vigselring i bland annat Australien, Afrika och USA. Det har varit jättekul, säger hon till DN.se.

Telefonen har gått varm hos familjen Påhlsson.

– Jag har gjort intervjuer i svensk radio och en intervju på kanadensisk radio, och jag var med på en talkshow i USA. Det var några som hade ett kul familjeprogram.

– Och så har jag fått en barnbok från en författare i USA som skrev en bok 2002 om en trägårdsmästare och hans fru som hittade en borttappad vigselring runt en morot. Hon vill komma hit och se var jag hittade ringen, säger Lena Påhlsson.

Nyheten har gjort Lena Påhlsson till en kändis i Mora.

– När jag är nere på stan och handlar, då kommer det ibland fram folk som säger "tjenare, är det världskändisen som kommer?" Det är många som känner igen mig.

Vad tror du att det är som gör nyheten så lockande?

– Jag funderar på det. Jag vet faktiskt inte. Den kanadensiske radioreportern trodde att det var för att folk känner igen sig i det här med att man förlorar sin vigselring. Och för att det blev ett sådant fantasiskt slut på historien.

Uppmärksamheten kring vigselringen har gjort att Lena Påhlsson ännu en gång har hittat något som hon trodde var förlorat. Eller rättare sagt någon.

– En kvinna som bor i Leksand ringde och sade att hon hade hört om nyheten via några släktingar i USA. Och hon håller på och forskar mycket kring emigranter. Så då passade jag på att be henne försöka hitta min tremänning som jag brevväxlade mycket med i slutet av 70-talet. Efter det tappade vi kontakten. Men så nu i dag fick jag ett mejl från USA där det står att de har hittat henne, säger Lena Påhlsson.

Har du tappat något mer som kan dyka upp i framtiden?

– Nej, det här är nog en händelse som aldrig kommer att inträffa igen. Det är så osannolikt. Det har varit jättekul och helt overkligt med den här uppmärksamheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.