Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Viking Line omprövar Janouch uppdrag efter tweet om Dinamarca

Katerina Janouch.
Katerina Janouch. Foto: Olle Sporrong/TT

Författaren, sexrådgivaren och samhällsdebattören Katerina Janouch kan mista sitt uppdrag i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella trakasserier. Rederiet har reagerat på ett Twitterinlägg från Janouch och kommer att ompröva hennes roll i rådet, skriver Aftonbladet.

I Twitterinlägget publicerade Katerina Janouch en bild på riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V), tagen vid hennes deltagande i Ung i Sveriges manifestation mot utvisningarna till Afghanistan. Bilden, med texten ”Trappan är mer effektiv än Tinder”, visar Dinamarca sittande på Medborgarhusets trappa med bara ben i en kort kjol eller shorts.

– Hon vände det till att jag var på manifestationen för att ragga och uppviglade därmed till att människor skulle ge sig på mig med sexistiska kommentarer, säger Dinamarca till Aftonbladet.

Hon skriver på Facebook att innan Janouch tog bort bilden hade ett fyrtiotal svarat med övervägande sexistiska kommentarer.

Enligt Dinamarca har Janouch bett om ursäkt och sagt att det hela var ett skämt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.