Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Vilken patient ska man prioritera”

Sjuksköterskan Sarianna Cortes oroar sig för patientsäkerheten. Både hon och kollegan Sofia Dovborg arbetade när Karolinska sjukhuset hade det som värst i sommar.
Sjuksköterskan Sarianna Cortes oroar sig för patientsäkerheten. Både hon och kollegan Sofia Dovborg arbetade när Karolinska sjukhuset hade det som värst i sommar. Foto: Jonas Lindqvist
– Å ena sidan ska man upprätta en bild av att det är tryggt att komma till det här sjukhuset. Samtidigt måste vi någon gång berätta hur det faktiskt ser ut. Det säger Sarianna Cortes, sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset.

Sarianna Cortes är en av många anställda på Karolinska universitetssjukhuset som den här sommaren tvingats hantera en extrem arbetsbelastning. Vissa dagar i juli har sjukhuset haft 60–80 överbeläggningar och ett 30-tal patienter placerade på fel avdelning.

– Jag arbetar på hematologen, blodcanceravdelningen. Våra patienter minskar inte för att det blir sommar. Ändå drar man ned. Den vård vi ger är väldigt specialiserad. Trots detta tvingas vi ha våra infektionskänsliga patienter liggande på andra avdelningar där de inte har samma kunskap om deras tillstånd.

– Och endast de absolut sjukaste får ligga inne. Andra som borde vara här får vara hemma några dagar extra. Det känns skit rent ut sagt.

– Våra koordinatorer tvingas hårdprioritera vilka som ska in och ut från sjukhuset. Det här är akuta sjukdomar, och behandlingen får egentligen inte dröja alls.

Sarianna Cortes säger att det hårda trycket på sjukhuset utan tvekan får effekter för patientsäkerheten.

– När jag går in i ett rum kan jag se att en patient har något på hjärtat, men jag vågar inte fråga ”Hur mår du?” för jag har inte tid att stanna kvar och lyssna.

Hennes bild bekräftas av Anette Karlsson, ordförande för Vårdförbundets styrelse vid Karolinska i Solna.

– Situationen under sommaren har varit absurd. När arbetsbelastningen är så hög att man riskerar att – oavsiktligt – skada en patient, funderar många över vad det betyder för deras legitimation och yrkesheder.

– Vem ska man prioritera? Den som ligger och blöder, den som har svåra smärtor, den som har andningssvårigheter eller den som är i livets slutskede? Eller de anhöriga som är akut ledsna. Vem ska man ta först när man har ansvar för alla och är ensam sjuksköterska?

Tror du att sommaren kommer att resultera i fler anmälningar om skador i vården?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men jag är orolig för att många av de incidenter som skett, eller kunde ha skett, aldrig skrivits ned för att man inte hinner. Man är så upptagen av att klara av den nödvändigaste vården, säger Anette Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.