Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vilks hem utsatt för mordbrand

Foto: Bertil Ericson
Konstnären Lars Vilks hem norr om Höganäs har utsatts för mordbrand.

Händelsen upptäcktes vid 11-tiden på lördagen. Då hade branden självslocknat.

– Det var ingen i huset så det är inte fastslaget exakt när branden startade, säger Sofie Österheim, vid Skånepolisen.

Flera fönster på Vilks hus hade slagits sönder och en mindre brand tycks ha startat i fasaden och sedan spridit sig in i huset, enligt polisen.

– Inne i huset har man anträffat petflaskor med bensin, säger Sofie Österheim.

Ärendet är rubricerat som mordbrand men ingen har ännu gripits misstänkt för brottet. Polisen vill heller inte uttala sig om det finns någon misstänkt.

Lars Vilks var inte hemma natten mellan fredagen och lördagen då hans hem utsattes för attentatet. Och han inser att incidenten gör att han över huvud taget inte kommer att kunna sova i huset under en tid framöver.

– Det är klart att det är lite besvärligt, det är det ju. Jag är inte rädd men jag kan heller inte nonchalera saken. Jag måste ta det här på allvar, säger han.

Då DN.se talar med Lars Vilks har han nyss varit i Helsingborg för att få sina glasögon lagade. De gick sönder då han på tisdagen överfölls under en föreläsning i Uppsala.

Dagen därpå fick han dessutom sin hemsida hackad.

– Det händer en del och det får man ta till sig. Jag tror inte att nattens händelse är isolerad. Det är klart att det är en uppföljning på det som hänt hittills.

– Det handlar om fundamentalister. De som vill mig illa ingår i den mobb som finns runt det här. Det är en extrem och liten grupp, men tillräckligt många för att ställa till det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.