Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vilks inbjuden på nytt till Uppsala

Eftersom Lars Vilks föreläsning på Uppsala universitet om yttrandefrihet och konst den 11 maj blev avbruten på grund av att konstnären blev anfallen, bjuds han in på nytt.

Våld och hot ska inte tysta människor på universitet eller på andra håll i samhället, påpekar Rysiek Sliwinski, studierektor vid filosofiska institutionen. Vilks har accepterat inbjudan, enligt Sliwinski.

Föreläsningen ska hållas i höst – förutsatt att universitetets säkerhetsansvariga och polisen samtycker.

– Vi genomför den bara om vi kan få någorlunda garantier för att det inte kommer att upprepas, säger Sliwinski.

– Vi vill ha föreläsningen så öppen som möjligt men en möjlighet är att den bara blir öppen för studenter och lärare med anknytning till universitetet.

Vilks visade en film där nakna homosexuella män bär masker som ska föreställa profeten Muhammed.

Tre personer greps men släpptes efter attacken som utreds av polis.

Två bröder är också häktade misstänkta för att ha försökt sätta eld på Vilks hem. Dessutom sitter en kvinna häktad i USA misstänkt för att ha planerat att mörda konstnären.

Vilks blev avskydd av många muslimer när han 2007 gjorde en teckning som föreställde islams vördade profet som rondellhund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.