Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Vilks livvakter sköt mot terroristen”

Foto: Lotta Härdelin

Det var de två svenska poliserna som skyddade Lars Vilks som sköt tillbaka när terroristen angrep möteslokalen i Köpenhamn i lördags, enligt Sydsvenskan. Samtidigt som de besvarade elden fördes konstnären i skydd. En av livvakterna ska ha tömt magasinet.

Det var bara de svenska poliserna på plats som besvarade elden när Omar Abdel Hamid el-Hussein sköt automateld in i entrén på kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn skriver Sydsvenskan, som hänvisar till flera poliskällor.

– Jag vet att en av dem tömde hela sitt magasin mot gärningsmannen och avbröt angreppet, säger en polis som tagit del av händelsen, till Sydsvenskan

Det fanns två svenska poliser på plats som skydd för den svenska konstnären Lars Vilks vid mötet om yttrandefrihet på kulturhuset Krudttønden när 22-åriga Omar Abdel Hamid el-Hussein kom till platsen beväpnad med den danska militärens automatvapen.

Terroristen sköt in i lokalen och träffade och sårade tre danska poliser, efter att han först skjutit ihjäl regissören Finn Nørgaard .

Enligt Sydsvenskan uppfattade poliserna att de träffade gärningsmannen.

– Men han kan ha haft skyddsväst på sig, säger Sydsvenskans uppgiftslämnare.

Enligt Jarl Holmström, biträdande regionchef för polisen, agerade den svenska polisen professionellt, även om han inte bekräftar att de sköt verkanseld, på grund av pågående förundersökning.

– Jag vill säga så här: de uppträdde föredömligt och vi är stolta över hur de agerade i denna mycket svåra situation, säger han till Sydsvenskan.

Köpenhamnspolisens presstalesman säger till DN att han inte kan kommentera uppgifterna om att det var svensk polis som sköt tillbaka ”eftersom han inte vet det”.

Fler detaljer har också kommit om hur det gick till när den danska polisen sköt attentatsmannen. Enligt polisadvokaten Torben Koch krävdes det ett ”kulregn” för att fälla Omar Abdel Hamid el Hussein. De två danska poliserna som upptäckte honom sköt omkring 30 skott innan han föll, skriver BT

Då ska 22-åringen ha struntat i polisernas uppmaning att ge sig och vänt sig om med två pistoler, som han ”sköt från höften med”. Han hann skjuta två skott, varav ett träffade polisbilen, innan poliserna besvarade elden. De uppgifterna kommer från den danska polisens tekniska undersökning, som presenterades under tisdagskvällen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.