Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Vilks: Nu är det slutskojat

Foto: David Keyton/AP

Konstnären Lars Vilks kan efter attentatet i Köpenhamn inte längre bo hemma. För AP berättar han hur han flyttas runt mellan säkra platser. ”Det är som att börja ett nytt liv”, säger Vilks till nyhetsbyrån.

På torsdagen skulle Lars Vilks ha medverkat i en debatt i Folkets hus i Göteborg. Den skulle anordnas av Ung pirat och i panelen var det tänkt att även artisten och debattören Alexander Bard samt Peter Sunde, mest känd för sin inblandning i The Pirate Bay, skulle ingå.

Men först flyttades debatten, av hänsyn till Lärarförbundet, som också har ett planerat evenemang i samma lokaler och inte kände sig säkra om Vilks var närvarande. Därefter ställdes den helt in.

Lars Vilks fick beskedet per telefon samtidigt som han intervjuades av nyhetsbyrån AP.

– Vem blev rädd den här gången? frågar Vilks i luren och småskrattar åt svaret: en dansgrupp som ska öva i källaren vid debattens tänkta tidpunkt.

AP träffar Lars Vilks i ett hus på landsbygden utanför Malmö. Det är okej att avslöja positionen, säger polisen till reportern – Vilks kommer ändå inte att återvända dit efter intervjun. Han flyttas ständigt runt mellan säkra platser, en ny rutin efter attentatet i Köpenhamn.

– Det är som att börja ett nytt liv. Allt har förändrats. Jag måste inse att jag inte kan återvända hem. Mest troligt måste jag hitta ett nytt hem, säger Vilks till AP.

Han berättar att han fram till Köpenhamnsdåden såg angreppen mot sig själv mest som dråpliga. Men det har också förändrats nu.

– Det har nått en nivå där människor blir dödade. Nu är det slutskojat.

Han ångrar dock ingenting. Vill inte ha sina teckningar av Mohammad som rondellhund oritade.

Det enda som stör honom är att han inte kan återvända hem, skriver AP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.