Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Vill att fusk på högskoleprovet ska ge fängelse

42 personer som misstänktes ha fuskat på högskoleprovet i höstas erbjöds att skriva provet igen. En av dem tackade ja till erbjudandet.
42 personer som misstänktes ha fuskat på högskoleprovet i höstas erbjöds att skriva provet igen. En av dem tackade ja till erbjudandet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Hösten 2015 underkändes 42 personer som misstänktes ha fuskat på högskoleprovet. Fler än någonsin. Universitets- och högskolerådet (UHR) vill skärpa reglerna för fusk så att det kan ge fängelse, rapporterar SvD.

Höstens fuskare upptäcktes efter anonyma tips om att de kommunicerade med någon utanför provsalen, vilket inte är olagligt. UHR kommer med största sannolikhet att föreslå regeringen att deltagarna får lova på heder och samvete att de kommer att följa högskoleprovsreglerna.

Enligt rådets myndighetsjurist Drazenko Jozic innebär det att fuskare då skulle kunna fällas för osann försäkran.

– Påföljd för normalgraden är böter eller fängelse i högst sex månader. Jag skulle gissa att fusk på högskoleprovet skulle räknas som normalgraden i det här brottet, säger han till tidningen.

Reglerna kommer inte att vara på plats vid vårens prov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.